Издателство предлага учебници за бедни и богати

OFFNews 31 август 2017 в 08:15 2291 0

Снимка Просвета

Така изглежда черно-белият вариант за нов учебник по български език за осми клас на "Просвета"

Издателство "Просвета" предлага учебници за бедни и богати. Едните са цветни, а другите - черно-бели и с 30% по-евтини.

Ето какво гласи представяне на издателството за един от новите учебници за осмокласниците - по български език:

"Това е черно-бял вариант на учебника по български език за 8. клас на „Просвета АзБуки”. Затова е по-евтин и по-лек. Иначе съдържанието на двата учебника е едно и също. Ето няколко основателни причини да изберете един от тях:

- информацията е поднесена достъпно, интересно и разбираемо;

- към всяка тема има много и разнообразни задачи, които улесняват разбирането и прилагането на езиковите правила.

Илюстрациите са функционално допълнение към текста – онагледяват правилата и улесняват възприемането им.
В учебника са включени задачи с избираем и със свободен отговор, задачи за разпознаване и анализ, за четене с разбиране, за създаване на текст. Последният раздел съдържа насоки за работа върху публично изказване, електронно писмо и есе – текстове, които намират все по-голямо приложение в съвременния свят.

Идеята бе защитена и от директора на издателството Никола Кицевски с думите:

„Смятаме, че цветният вариант е оптималният. Но за родители, които са притеснени, е по-добре да си вземат черно-белия вариант за някои учебници - там, където може да има черно-бял вариант. Примерно биологията не може да има черно-бял вариант, защото илюстрацията е много важна, но при матаматиката не е точно така. Ние смятаме, че много важно е един учител да се съобразява, както с нивото на учениците, така и с материалното им състояние“.

Предложението взриви социалните медии с крайно остри и негативни коментари. Дискриминация, идиотизъм, малоумно решение - хора определят така идеята в коментарите си. Други пък я "доразвиват" - да има транспорт за богати, а другите да тичат зад рейса, да има болници за бедни и богати.

Министерството на образованието веднага се разграничи от предложението и подчерта, че не дели децата и че единствената презумпция наредбата да разрешава да има черно-бели учебници е, че за някои предмети цветните издания не са необходими - например математика. 

Позицията на МОН вижте ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови