Авторът на идеята за по-евтините учебници: Смешен плач, фалшива драма

Никола Кицевски, директор в издателство "Просвета" 31 август 2017 в 16:35 11499 7

Никола Кицевски

Снимка БГНЕС, архив

Никола Кицевски

Директорът в издателство "Просвета" Никола Кицевски защити идеята за създаването на черно-бели и по-евтини алтернативни варианти на учебниците в текст, който изпрати до редакцията на OFFNews. Идеята, превъплътена в нови издания за осми клас, предизвика скандал и възмущение, че се правят учебници за бедни и богати, а Министерството на образованието веднага се разграничи от нея. Министърът - Красимир Вълчев, разпореди спиране на разпространението и увери, че наредбата за учебниците ще бъде променена така, че повече да няма недоразумения и неправилно тълкуване. Сега тя разрешава черно-бели варианти, но целта на текста не е да има скъп и евтин вариант на един и същи учебник, а да се позволи учебниците по предметите, които нямат нужда от пълноцветен печат - математика, химия, физика, да са черно-бели.

Публикуваме коментара на Кицевски без промени.

Цветен или черно-бял учебник? 

Смешен плач, или една фалшива драма...

Пореден образователен ужас! Щяло да има и цветни, и черно-бели учебници! Това дели обществото на бедни и богати! Недопустимо! Веднага да се закрие МОН!

Вълна от възмущение, по-висока от оная, дето удави атомната електроцентрала във Фукушима, се излива в социалните мрежи. Тръгва от сайтове, които уж се борят за демокрация, за социална справедливост, за защита на природата и за какво ли още не. Подхващат я медии. Партии и политици, увълчени от ваканцуването, я яхват за собствените си цели...

Смешен плач! Класически пример за фалшива новина и за манипулиране на общественото мнение.

А истината е проста и както е казал дядо Вазов, „на клеветата строшава зъбът“.

Защото:

- И в момента голяма част от действащите учебници за горния курс са черно-бели. И досега по един предмет и за един и същи клас в горния курс на пазара има и цветен, и черно-бял учебник, но те са на различни издателства. Така че тука няма нищо ново и нищо за възмущаване!

- Новото е, че едно издателство – „Просвета“, едновременно е направило два варианта – цветен и черно-бял, на различна цена.

- В сегашния „горещ“ случай става дума само за новите учебници за 8. клас, и то само по онези предмети, където цветността няма определящо значение: математика, български език, литература, философия...

И единият – цветният, и другият – черно-белият, вариант отговарят на новите учебни програми, одобрени са от МОН и от учителите и си имат своите предимства и недостатъци.

В единия случай плюс са илюстрацията и цветността. Без никаква разлика в съдържащия се учебен материал и броя страници, черно-белият учебник пък има други предимства:

- Цената: ТОЙ Е С ОКОЛО 30% ПО-ЕВТИН. Масова е практиката учебниците да се фотокопират за деца, които не могат да си позволят да ги купят. Това не е ли признак за социално неравенство и не ни ли възмущава? При по-ниската цена необходимостта от ксерокопиране отпада.

- Теглото: ТОЙ Е С ОКОЛО 60% ПО-ЛЕК.

Атаките и наплевателствата идват от хора, определящи се като демократи, либерали, борци за социална справедливост, природозащитници...

Но тъкмо:

- „демократите“, отричайки възможността да има два варианта на един и същ учебник на различна цена, отричат ПРАВОТО НА ИЗБОР на отделния човек, родитeл, ученик. Днес – един учебник, утре – една партия;

- „борците за социална справедливост“ и за „ликвидиране на бедността в България“ се борят против една реална възможност да бъде ОБЛЕКЧЕН СЕМЕЙНИЯТ БЮДЖЕТ. Тоест реално да се направи нещо за семействата в неравностойно положение;

(Надигат се фалшиви вопли: „Какво ще стане, ако в един клас eдно дете учи по черно-бял, а друго – по цветен учебник? Това е признак за ужасно социално неравенство!!!“. Същите тези хора не се и замислят какво си мисли чуждото дете, когато на своето купуват смартфон за 1000 лева и маратонки за 300... А децата си гледат не в учебниците, а в маратонките и смартфоните.)

- „еколозите и природозащитниците“ се обявяват за ИЗСИЧАНЕТО НА ОЩЕ ЕДНА ГОРА – в България или някъде по света. Защото черно-белият учебник позволява използването на рециклирана хартия, цветният – не;

- постоянно роптаещите срещу „ТЕЖКАТА РАНИЦА НА УЧЕНИКА“ сега роптаят срещу реалната стъпка към нейното облекчаване... и т.н.

Не е съвсем прав класикът, който беше написал, че ако българинът има гений, това е геният на завистта. Очевидно има българи, които са дарени и с гения на глупостта.

Защото вместо сайтове и медии да бъдат заливани с фалшиви новини, обществото трябваше да научи ГОЛЯМАТА НОВИНА: а именно, че за българските деца вече има готови НОВИ ЕЛЕКТРОННИ УЧЕБНИЦИ.

За пръв път залегнали в новия закон за средното образование, за пръв път създадени и за пръв път одобрени от Министерството на образованието и от учители.

Учебници, каквито имат малко държави в Европа и които разкриват нови възможности в образованието.

И още нещо – въпреки всички заклинания и черни прокоби, че няма да има нови учебници за 15 септември, издателите и настоящото ръководство на Министерството на образованието направиха и невъзможното. И нови учебници ще има!

Но това е друга тема. Това са ДОБРИ НОВИНИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8915

6

stoyiv

03.09 2017 в 16:35

Прав е Кицевски.

17439

1

мнение от IP

31.08 2017 в 16:56

Аз не купувах по някои предмети учвбници на децата си в гимназията преди години. Бяха безсмислено скъпи и лошо написани. А сега има гугъл. И браво за електронните учебници