Брюксел ще провери ремонта на бул. "България" в София

OFFNews 09 март 2015 в 16:00 4516 5

Брюксел ще направи проверка по сигнала на неправителствената организация "Спаси София" за некачествения ремонт на трамвайното трасе по бул. "България", съобщи еврокомисиарят Кристалина Георгиева.

В профила си във Facebook тя написа:

Благодаря на гражданите за тяхната бдителност и готовност да сигнализират при недобро използване на европейския бюджет. Проектът за интегриран транспорт в София е пример за това как бюджетът работи за хората. Но трябва да сме още по-взискателни към резултатите и да отстраняваме слабостите без отлагане.
Thanks to citizens for their vigilance and readiness to signal cases of bad use of the ‪#‎EUBudget‬ The project for integrated transport in Sofia is an example of how the budget works for the people. But we have to be more demanding on results and to cut out the deficiencies without delay.

Реконструкцията на линията, по която се движи трамвай 7, който беше финансиран с европейски средства - 6.9 млн. лв., беше правена миналото лято, като ремонтът се забави по вина на фирмата-изпълнител.

По данни от Столичната община фирмата изпълнител вече била глобена с 620 хил. лева за забавяне в срока.

Активистите на "Спаси София" твърдят обаче, че проблемът не е само в срока. В сигнала си до Брюксел те прилагат снимки, на които ясно се вижда качеството по реконструкцията: откъртени плочки, счупени пана на навесите на спирките, лошо наредени павета, опасно изградени шахти и счупени релси.

Европейският комисар по бюджета Кристалина Георгиева отиде на място, провери ситуацията и публикува снимки в профилите си в социалните мрежи Facebook и Twetter. По думите й тази седмица ще има становище на Европейската комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови