Quantcast

Анастасия празнува, жените не работят в деня на светицата

OFFNews Последна промяна на 22 декември 2015 в 06:36 4551 1

Православната църква почита днес паметта на великомъченица Анастасия. Имен ден празнуват съименичките на светицата, както и Анастас, Ася, Сия и Сийка. Името е от гръцки произход и означава възкръснала. 

Великомъченица Анастасия е покровителка на аптекари и лекари. 

Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща й бил езичник, а майка й изповядвала християнската вяра. Анастасия се славела както с голяма красота, така и с много познания. Благодарение на заможното си семейство тя била добре образована. Неин учител бил Хрисогон, който освен всички знания й предал и най-безценното съкровище – вярата в Бога. Анастасия имала труден живот. Баща й я омъжил против волята й, а още като дете тя загубила майка си. Но за всичките си трудности в живота тя намирала утеха в молитвите към Бога. Мъжът й бил езичник. Щом узнал за вярата на Анастасия и за това как помага на бедни и болни хора я затворил. Това били дълги и тежки дни на изпитание за нея. Не след дълго мъжът й починал. Анастасия отново получила свободата си и посветила целия си живот на бедните и болни хора. Посещавала тъмници и затвори и носела храна на затворниците. На няколко пъти посягали на нейния живот заради вярата й, но тя винаги оцелявала. 

Накрая Анастасия била привързана към четири стълба и изгорена в 290 г. Една християнка погребала тялото й, което останало невредимо в огъня. Мощите й след това били отнесени в Цариград. 

На този ден според народните поверия не се върши никаква къщна работа. Вярва се, че ако се наруши тази забрана, някой в къщата е заплашен от нещастие. В някои краища едно време дори обличали черни дрехи.

Според митовете времето на 22 декември определя дали юни ще е дъждовен или горещ. 

Повече информация за светицата можете да прочетете тук.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.12 2015 в 07:12

OFFNews,

Моля, да изразите официално отношението си към манипулирането на оценките и кражбата на никове.

Манипулацията става обикновено около и след полунощ. На всеки 3-4 минути с определена цел се поставят „+“ или „–“ почти на всички коментари под дадена статия.

Наблюдавах от 23:00 часа на 21 декември как се манипулират оценките под статията „Не могат да разчетат „черната кутия“ от сваления руски изтребител“. На всички коментари се цъкаха минуси с изключение на номер 03, който трупаше плюсове. До към 01:30 часа на 22 дек. броят на надцъканите минуси (плюсове – за 03) за всеки коментар надхвърли 40.
Някой от администрацията ли върши това или външен хакер?

Надявам се, да ви е от полза фактът, че на 18 декември под материала “ Руската Мата Хари: как журналистката Леся стана агент на Кремъл“ моят пост от 20:22 часа беше изтрит минути по-късно. Постнах го повторно в 20:48 часа и добавих нов (в 20:59) с искане да не ми се трие коментара.

Предполагам, че който е бил дежурен по това време може да има отношение с манипулирането.

Допускам, че и други съфоромци държат да узнаят, кой манипулира оценките.