Анастасия празнува, жените не работят в деня на светицата

OFFNews 22 декември 2015 в 06:36 5327 1

Православната църква почита днес паметта на великомъченица Анастасия. Имен ден празнуват съименичките на светицата, както и Анастас, Ася, Сия и Сийка. Името е от гръцки произход и означава възкръснала. 

Великомъченица Анастасия е покровителка на аптекари и лекари. 

Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща й бил езичник, а майка й изповядвала християнската вяра. Анастасия се славела както с голяма красота, така и с много познания. Благодарение на заможното си семейство тя била добре образована. Неин учител бил Хрисогон, който освен всички знания й предал и най-безценното съкровище – вярата в Бога. Анастасия имала труден живот. Баща й я омъжил против волята й, а още като дете тя загубила майка си. Но за всичките си трудности в живота тя намирала утеха в молитвите към Бога. Мъжът й бил езичник. Щом узнал за вярата на Анастасия и за това как помага на бедни и болни хора я затворил. Това били дълги и тежки дни на изпитание за нея. Не след дълго мъжът й починал. Анастасия отново получила свободата си и посветила целия си живот на бедните и болни хора. Посещавала тъмници и затвори и носела храна на затворниците. На няколко пъти посягали на нейния живот заради вярата й, но тя винаги оцелявала. 

Накрая Анастасия била привързана към четири стълба и изгорена в 290 г. Една християнка погребала тялото й, което останало невредимо в огъня. Мощите й след това били отнесени в Цариград. 

На този ден според народните поверия не се върши никаква къщна работа. Вярва се, че ако се наруши тази забрана, някой в къщата е заплашен от нещастие. В някои краища едно време дори обличали черни дрехи.

Според митовете времето на 22 декември определя дали юни ще е дъждовен или горещ. 

Повече информация за светицата можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови