Юлиана е мъченица, Юлиан черпи

OFFNews Последна промяна на 21 декември 2015 в 06:37 7394 0

Църквата почита днес света мъченица Юлиания. Имен ден празнуват Юлиана и Юлиан. Името има латински произход и се свързва с месец юли, когато се почита св. Юлия девица, както и с Юлий - "къдрокос, с буйна къдрава коса". 

Св. Юлиания била дъщеря на знатни и богати родители езичници, които живеели във Витиния (Мала Азия) в края на ІІІ век. Още малка тя била сгодена за Елевсий, също от знатен род и езичник. Като пораснала, тя приела християнската вяра и отказала да свърже съдбата си с идолопоклонник. Затова, когато дошло време да се омъжи, заявила на Елевсий, че ако той не повярва в Христа, Комуто тя служи, да си търси друга годеница. Разгневен от нейната упоритост, баща й я предал на съд от Елевсий, който вече бил станал управител. Отначало той се зарадвал на възможността да отмъсти на отхвърлилата го годеница, но поразен отново от необикновената й красота, пак започнал да я моли да се свърже с него, като обещавал никога да не я принуждава да се покланя на езическите богове. Нито молби обаче, нито изтезания успели да накарат Юлиания да отстъпи. 
Съблечена гола, привързана с въжета, тя била бита отначало със сухи жили, после я обесили за косата, тъй че кожата с косата се отделяла от главата. В същото време изтезавали тялото й с остро желязо и измъчена, едва жива я хвърлили в тъмница. 
Поразен от свръхестествената сила, с която мъченицата понасяла изпитанията, превишаващи човешките сили, народът славел Бога на Юлиания, който прави чудеса. По време на страданията й повярвали около 630 души. Всички те веднага били посечени с меч. След това и Юлиания била обезглавена. Тялото й било погребано от християните, и над гроба й била построена църква.

Празникът е постоянен и се чества на 21 декември всяка година. Според вярванията Юлиания привлекла към християнската вяра и света Варвара, чийто ден се чества на 4 декември.  

Повече информация за светицата можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови