Агенцията по вписванията потвърди за нотариалния акт на Руската църква

OFFNews 26 септември 2023 в 16:05 6795 4

Руската църква в София

Снимка БГНЕС

Руската църква в София

Агенцията по вписванията потвърди пред БНТ за нотариалния акт на Руската църква в София.

"След извършена проверка в информационната система и хартиените масиви, в Служба вписвания гр. София, се установи, че в книга: Обстоятелствени проверки, Том 13, Акт № 47, Дело 2557/1997 г. от 23.07.1997 г. е вписан нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от руското царско дипломатическо агентство на Посолството на Руската федерация.

Видно от съдържанието посоченият нотариален акт е съставен от Иван Дахтеров – нотариус при Софийски Районен Съд на основание приложените към молбата на Посланика на Посолството на Руската Федерация в България писмени доказателства и с който акт е признат за собственик Посолството на Руската Федерация на основание дарение на земята, строителство на Църквата „Св. Николай Чудотворец и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство", пише в становището на Агенцията по вписванията, изпратено до БНТ.

"Видно от съдържанието на посочения констативен нотариален акт той е съставен по молба на посланика на Руската федерация въз основа на крепостен акт № 11 от 07.11.1898 г. Крепостният акт не е публично достъпен, не се съхранява в архивите на Агенция по вписванията, тъй като съгласно Закон за националния архивен фонд, Закон за съдебната власт, Наредба за реда за организирането, обработването, експертизата, съхраняването и използването на документите в учрежденските архиви на държавните и общинските институции и правилник за администрацията в районните, окръжните, административните, военните и апелативните съдилища, след изтичане на срок от 100 години регистрите за гражданско и имотно състояние подлежат на предаване и държавно съхранение в отдел „Териториален архив – София", обясниха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

В нотариалния акт не е описано да са представени документи и доказателства по отношение на строителството и правоприемството между Руското царско дипломатическо агентство и Посолството на Руската федерация, съобщиха от Министерството на правосъдието.

"Установяването на собствеността върху руската църква изисква задълбочена проверка, анализ на нормативна уредба и документи находящи се и извън Агенция по вписванията (Държавен архив, Столична Община и др.). В този смисъл въпросът за собствеността й не е в компетентността на Министерството на правосъдието и Агенцията по вписванията", обясниха още от ведомството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

4

редовно четящ

27.09 2023 в 09:53

Фалшив нотариален акт, вписан от агенцията. Май доста има за чистене по държавните институции.

1000

3

Шаран 007

26.09 2023 в 17:11

На какво юридическо основание е вписаното правоприемството между Руската империя и Руската федерация? Нотариуса май е забравил да пусне водата от казанчето.

-1650

2

ob1

26.09 2023 в 16:59

Е как какво - копейката, бялата златка и лордът да организират протест пред пасольството на муфлонова. Ще е забавна гледка...

12021

1

bls

26.09 2023 в 16:50

И ся ко прайм?

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика