500 ученици и 40 учители са под карантина заради коронавируса

OFFNews Последна промяна на 20 септември 2020 в 13:12 1961 0

Около 500 ученици и 40 учители са поставени под карантина заради коронавируса. Данните посочи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова пред БНР. 

Тя допълни, че към момента има 19 карантинирани паралелки, 26 ученици са с положителен тест, а част от тях не са били на първия учебен ден.

„Част от паралелките, при които има ученици с положителен тест, но не са били на училище, не са карантинирани. Карантинирането се определя от регионалните здравни инспекции и според условията. Дезинфекцията в нашите насоки е да се случва веднага след констатиране на контакт. До края на тази година училищата имат средства да поемат разходите за дезинфектанти. Не е редно да се искат пари допълнително“, каза още Таня Михайлова.

Зам.-министърът обясни, че мерките ще се прилагат за всяко училище индивидуално. "Ако определим, например, 10%, то в едно училище с 900 ученици 10% е един брой вирусоносители, а при училище с 200 ученици – друг. Важно е да можем да реагираме към конкретното място“, посочи Михайлова.

И допълни, че присъственото обучение на този етап остава. Процесите в цялата страна се следят. "Част от обявените случаи към момента се отнасят за хора, които не са били все още на училище, тоест, заразяването се е случило преди започването на учебната година“, каза Михайлова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !