50 афганистанци си тръгват доброволно, други 200 скоро ще ги последват

OFFNews Последна промяна на 28 ноември 2016 в 11:12 7591 3

Започнала е процедурата по доброволно връщане на 50 афганистанци, пристигнали нелегално в страната ни, а други 200 предстои да бъдат върнати след обработка на документите им. Това е било докладвано на работно съвещание при министър-председателя в оставка Бойко Борисов, съобщи правителствената пресслужба.

На срещата е било обсъдено изпълнението на плана за действие при възникване на извънредна ситуация вследствие на увеличен миграционен натиск по границите на България с Турция.

В съвещанието са участвали председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, оперативното ръководство на МВР, на Главна дирекция „Гранична полиция” и на службите за сигурност.

Те докладвали, че ситуацията в регистрационно-приемателния център в Харманли е нормализирана след предприетите мерки за обезопасяване на лагера и за повишаване на капацитета за медицинско обслужване на чужденците.

От правителствената пресслужба посочват, че командированите на място медицински екипи не са констатирали опасни инфекциозни заболявания и че ремонтът на оградата на центъра в Харманли върви по график.

"Предприемат се мерки и за настаняване на чужденци в други разпределителни центрове чрез повишаване на капацитета им. Концепцията предвижда реконструкция на центъра на ДАБ в с. Пъстрогор от отворен в затворен тип, като там се пренасочат част от настанените в разпределителния център в Елхово чужденци. Изпълняват се мерки за разширяване на капацитета за настаняване в специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Любимец, където вече са доставени 50 фургона и постелъчно имущество за 400 души", уточняват от пресслужбата на МС.

Разгледани са възможностите бивши застави на ГД „Гранична полиция” в района на българо-турската граница, които да бъдат преобразувани в центрове за настаняване на чужденци. Те ще са от затворен тип и охраната им ще се осъществява от служители на МВР. Направени са разчети за хранене, комунално и битово осигуряване и медицинско обслужване, както и на необходимите сили и средства на ДАНС и МВР за обработване на настанените в тях чужденци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12193

3

SC

28.11 2016 в 16:16

Ах, отново любимата ми снимка, олицетворяваща традиционното за исляма уважение на клетите преселници към клетите преселнички.
Чувствам се културно облагороден.

11714

1

OTBPAT

28.11 2016 в 11:52

Доброволно :))) мдам...