300 000 пенсионери ще останат под прага на бедност

OFFNews 24 септември 2022 в 10:14 3560 0

Диана Ковачева

Снимка Пресцентър на омбудсмана

Диана Ковачева, омбудсман на Р. България

Около 300 000 пенсионери ще останат под прага на бедност, затова се обърнах към министъра на труда с препоръка още преди края на тази година линията на бедност да стане поне 504 лв. Това каза омбудсманът Диана Ковачева по БНТ.

На 21 септември служебният кабинет реши, че линията на бедност в България през 2023 г. ще бъде 504 лева. Стойността ѝ ще се повиши с 91 лева или с 22% в сравнение с настоящата 2022 г.

Според Ковачева зимата ще бъде трудна за много хора. Тя прогнозира, че трудности ще има и за хората с увреждания и тези, които разчитат на социални помощи. Според нея предвижданата линия на бедност не е достатъчна, защото не отразява малката потребителска кошница.

Омбудсманът каза, че трябва задължително да има компенсации за потребителите на газ, както и за хората, които се отопляват на дърва и пелети. По думите ѝ хората, които се отопляват на твърди горива са около 40%, като отбеляза, че цената на дървата за огрев и пелетите е скочила с близо 70%, което е в пъти повече от годишната инфлация.

Вчера Ковачева е сезирала Комисията за защита на конкуренцията с искане за проверка защо е ограничена доставката на дървата за огрев и защо цените растат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!