Quantcast

260 хил. студенти празнуват днес

OFFNews Последна промяна на 08 декември 2016 в 06:15 2208 1

259 957 студенти празнуват празника си днес. Това е броят на редовните и задочните студенти (професионален бакалавър, бакалавър и магистър) в държавните и частните български висши училища, по данни на Националния статистически институт.

Историята на студентския празник в България започва преди 113 години. На 8 декември през 1903 г. за първи път е отбелязан празникът на първия и единствен по онова време университет в страната - Софийския. Честването е по повод 15-годишния му юбилей, а датата е определена от Академичния съвет с решение от 30 ноември 1902 г.

Софийският университет е създаден като Висш педагогически курс към Първа мъжка гимназия в София. На 8 декември 1888 г. тогавашното Народно събрание отчита добрите първоначални резултати на педагогическия курс и приема закон за преобразуването му във висше училище.

През 1920 г. у нас се появяват още два университета - сегашните УНСС и Икономическият университет във Варна, а по-късно броят им се увеличава все повече и повече, но студентите запазват датата 8 декември за своя празник.

След 1944 г. е направен опит за промяна на датата със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност, но тази идея не среща успех, защото студентите вече са възприели 8 декември като свой празник. Така през 1962 г. той е официално възстановен.

На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите взема официално решение, че 8 декември ще е неучебен ден и празник на българските студенти.

Така с годините най-старият университет на България и неговите студенти утвърждават датата 8 декември за празник на всички студенти в у нас.

В чест на студентския празник автобусите, които пътуват към столичния Студентски град - 94 и 280, ще возят безплатно по маршрута си.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!