140 000 българи в чужбина за Гергьовден

OFFNews 04 май 2014 в 17:09 1559 4

140 000 българи в чужбина за Гергьовден

Според първоначалните прогнози около 340 000 българи пътуват в страната за Гергьовден, а около 140 000 души празнуват в чужбина. Това заяви пред „Фокус“ Румен Драганов от Института за анализи и оценки на туризма, като уточни, че данните отговарят на тенденцията за празниците.

Независимо от по-лошото време в началото на периода, видяхме, че голяма част от хората – тези, които бяхме предвидили като обем, пътуват в рамките на очакванията ни, коментира Драганов.

През миналата година имахме същото съотношение на дните – дълъг уикенд с Великден, за целия период гръцката граница в двете посоки преминаха близо 290 000 души в 90 000 превозни средства. Сега около 80 000 превозни средства са преминали границата в двете посоки и очакваме до края на периода броят им да достигне този от миналата година, обясни Драганов.

Има вероятност и за увеличаване на прогнозните данни, като се съди по интензивността, която се наблюдава на прохода Маказа, където трафикът е увеличен шест пъти в сравнение с нормалните дни, допълни той.

Двете най-популярни дестинации извън страната остават Гърция и Турция, като данните сочат, че стачките в Гърция по празниците не са повлияли на избора на българите, каза Румен Драганов.

Около 85 000 от всички, преминали границата с Гърция, са български туристи. Това означава, че ще подобрим гръцката икономика с около 45 – 50 млн. лева, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков