10 уволнени след излъчването на кадрите с насилие над деца в дома в Габрово

OFFNews 02 февруари 2018 в 09:57 3763 0

10 души са били уволнени след скандала с центъра за деца "Хризантема" в Габрово, избухнал след излъчването на кадри с насилие над деца, заснети още през 2016 г., съобщи bTV тази сутрин. Става дума за почти целия персонал на дома, включително детегледачи и социални работници, както и директорът на дирекция "Образование и социални дейности" в общината.

Две седмици след излъчването на кадрите децата се чувстват спокойни, аз и колегите, които посещавахме центъра през този период, не сме усетили напрежение, увери Павлина Марева от отдел "Закрила на детето".

"Децата се чувстват спокойни. По отношение на две лежащо болни предприехме преместване, тъй като разбрахме, че по-голямата част от персонала е освободена. Настанихме ги в Габрово, в център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с нужда от постоянни грижи.

По отношение на останалите деца на този етап не са оценени рискове и те останаха в центъра, не беше необходима друга мярка за закрила.

Тяхната дневна грижа остана - преди обяд посещават училище, а следобед -дневен център", каза Марева пред bTV.

В "Хризантема" били настанени 7 деца, след преместването на две от тях останали пет.

До приключване на конкурсите за новия персонал, има назначени детегледачи от други центрове за деца с увреждания, каза Радостина Братованова, директор на отдел "Социално подпомагане" в Габрово.

Тече и проверка на прокуратурата. 

Тя е във фаза, в която не може да се даде информация или да се направи обосновано предположение, че дадено лице е извършило престъпление, заяви наблюдаващият прокурор Милен Миков.

Образуваната преписка е по 4 сигнала, очаква се резултатът от работата на полицията в Габрово да е ясен до месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!