Американски разрушител на учение в Черно море

OFFNews 07 март 2014 в 08:08 5859 11

Американският разрушител USS Truxtun, клас Arleigh Burke с 300 екипаж, ще акостира на пристанище Варна за участие в съвместни учения с българските Военноморски сили.

Корабът е отплавал сутринта от Пирея и се очаква да акостира на 11 или 12 март, съобщава сайтът pan.bg, като се позовава на командването на ВМС на САЩ в Европа и Африка. 

Корабът ще участва в учения с кораби от ВМС на България и Румъния за неопределен период от време. Говорителят на Командването лейт. Шон Еклунд заяви, че посещението няма нищо общо с руското нахлуване в Украйна.

„Операциите на USS Truxtun са планирани доста отдавна, още преди отплаването му от САЩ”, се казва в съобщението. 

USS Truxtun е част от авионосната корабна група на самолетоносача CVN 77 George H.W. Bush, която навлезе в Средиземно море и в момента провежда учения с партньорите в региона. В групата влизат също така разрушителят USS Roosevelt и крайцера USS Philippine Sea. USS Truxtun ще се присъедини към фрегатата USS Taylor и ще са единствените американски кораби в региона на Черно море в период на засилено напрежение. Ракетната фрегата USS Taylor в момента е на котва в турското пристанище Самсун, след като заседна на плитчина през февруари 2014 г. 

Руският Черноморски флот е в центъра на операциите на страната в Украйна, като негови войници продължават да обкръжават украинските военни бази.
Други кораби от ВМС на САЩ остават в региона в изпълнение на планирани мисии. Група десантни кораби с контингент морски пехотинци на тях също навлезе в европейски води в последните дни. Бойна десантна група Bataan с численост от 4000 морски пехотинци и моряци тренира съвместно с регионални ВМС преди да отпътува за Персийския залив.

В същото време от 6 март започнаха две нови мащабни учения на руската армия. От НАТО пък отговориха с разполагането на F-15 в Полша и стартирането на по-интензивни учения през тази година между НАТО и полските ВВС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!