Новият здравен министър обеща електронно здравеопазване до края на 2015 г.

Вероника Шербанова 07 ноември 2014 в 17:47 9693 11

Снимка МЗ

Петър Москов и Мирослав Ненков

Промени в Спешната помощ и електронно здравеопазване до края на 2015 г. обеща новият здравен министър д-р Петър Москов при приемането на властта от досегашния министър д-р Мирослав Ненков.

Д-р Москов поема един от най-тежките може би ресори в страната – това ще наследи, няма да му е лесно, заяви д-р Ненков.

Медицината днес загуби един работещ анестезиолог и спечели един работещ анестезиолог и някак си реми е работата. Има наистина спешни неща, които екипът на д-р Ненков е докарал почти до завършек и моят екип ще завърши, за което дължа искрена благодарност на д-р Ненков. - че през тези месеци на политическо безвластие целият екип и министърът са се държали на ниво, посочи д-р Москов.

Спешно завършване на електронното здравеопазване, реални промени в Спешната помощ и връщането на медицината в българските здравни заведения за сметка на търговията, новият здравен министър посочи като свои най-важните приоритети.

Електронно здравеопазване се готви от 2006 г. и дори от по-рано. В рамките на месеци ще бъдат задвижени обществените поръчки за електронното здравеопазване, което включва индивидуална здравна карта, електронна рецепта, електронно досие. Когато се въведе това нещо – въпреки законовите пречки това може да стане в следващите между 6 и 8 месеца, а в рамките на 2015 година трябва да имаме един относително завършен процес, посочи Петър Москов.

В Спешната помощ трябва да се обезпечат три неща. Първо, кадри, което става с различен начин на финансиране на заплащането на хората, които работят в системата – за това има изработени алгоритми. Второ – да се осигури апаратура, трето – да се направи ясно разделение на частите на Спешната помощ. Има части, които са свръхнатоварени, и такива, които не са. Това изисква различен подход, обясни Москов, като допълни, че ще работи за увеличение на заплатите на спешните медици с между 25 и 30% до края на 2015 г.

Москов допълни, че се очакват смени на служители както в Министерството на здравеопазването, така и в някои болници. До голяма степен вече е избрал и хората в екипа си, в това число поне двама зам.-министри, но имената им ще бъдат съобщени в следващите дни.

Очакват се промени в наредбата за специализациите, както и за въвеждане на доброволно здравно осигуряване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!