Може да загубим председателството на ЕС, предупреди Плевнелиев

OFFNews 18 януари 2017 в 11:50 13656 17

Има опасност да бъде отнето българското председателство на Съвета на ЕС. Това каза президентът Росен Плевнелиев на отчета за петгодишния си мандат.

В неделя той предава поста на Румен Радев.

Според Плевнелиев до отнемане на председателството ни можело да се стигне при "геополитически провал" на страната, ако тя се позиционира в периферията на ЕС. Държавният глава определи подобен развой като "национален срам". 

"Отнемането на българското председателство на Европейския съвет ще бъде национален срам, но може да се случи, ако България работи разделена в ЕС", каза Плевнелиев без да допълни на какво се дължат опасенията му.

Той посочи също, че има опасност и от непризнаване на резултатите от предстоящите парламентарни избори заради работата на бъдещото служебно правителство.

„Има риск от непризнаване на изборните резултати, ако има съмнение в интегритета и независимостта на служебното правителство. Има риск от нова миграционна вълна. Дотук се справихме добре. Има риск от геополитически провал, ако се превърнем в периферия на ЕС. Видях много и в държавата, и в бизнеса“, заяви Плевнелиев.

Той отчете успешен мандат и обясни, че не е работил по опорни точки.

"Не мълчах. С това отварях врати в чужбина, но и затворих много в България", заяви президентът.

Той загатна, че новоизбраният президент Румен Радев може да бъде изправен пред "дилема", след като се запознае с пълната информация от службите. В този смисъл Плевнелиев обясни, че за страната няма да бъде добре, ако оспори санкциите срещу Русия. Така той отговори на тезата на Радев, че санкциите трябва да бъдат отменени. Плевнелиев смята, че ако няма санкции, "руският пример може да се повтори и в Южнокитайско море".

Президентът заяви, че очаква приемственост от следващия президент и каза, че ще го подкрепя и съветва, когато той потърси помощ от него. 

„Разговарях с президента Румен Радев. Наистина ще дам пълната си подкрепа. Когато има нужда от мен, ще съм на линия. Ще споделя и грешките си. Ще ми се и той да стъпи на принципа на приемствеността. Разбира се, ще бъдем различни. Разбира се, ще има критика от един президент към друг. Много ми се ще тази критика да бъде на ясни аргументи. Президентът Първанов излезе и каза, че съм бил назначен. Не му приляга. Народът не очаква чудеса. Не гледаме вече 800 дни напред или назад. Хората искат да видят посветеност и смислени проекти“, заяви Плевнелиев.

Вицепрезидентът Маргарита Попова акцентира в изказването си върху съществуващото разделение в обществото.

"Кой подклажда омразата? Колко струва това и кои са вдъхновителите? Това нашенска работа ли е или не съвсем?", попита Попова.

Според нея следващата президентска администрация и правителство трябвало да работят много за преодоляване на разделението в българското общество.

Още от пресконференцията четете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

19

Hissarion

19.01 2017 в 10:19

То и Коледа нямаше да има, ако не изберем Цецка, ама имаше.

17156

18

aviatora

19.01 2017 в 01:00

Мръсен , гнусен манипулатор!!! Ходи си в гоцето, боклук мръсен и не се показвай!!!

77927

17

El Commandante

18.01 2017 в 22:27

Стринке спри с алкохола!
Кажи НЕ на ракията!

42249

13

Denis Rizanov

18.01 2017 в 18:59

Андрей, стискай палци като пишеш тези небивалици и повтаряй по 33 пъти, за да хване заклинанието. Давай!
Лицето асенов е избран за български Президент с най-малко гласове на избори, с най-малка електорална подкрепа, която може в действителност да е и много по-ниска, никога няма да разберем колко готови бюлетини са били напечатани за него в Костинброд. И си тръгва след мандата с НАЙ-ГОЛЯМО НЕОДОБРЕНИЕ от всички български Президенти досега.
Това са фактите за лицето асенов.
Той ще остане един ден в учебниците като единственият български Президент търсил на своя народ врагове.
Ще остане с изгонването на всички български журналисти от пловдивската джамия и оставането само на 3 турски екипа.
Ще остане с това, че на най-българският празник - Съединението отиде на протоколно посещение в чужда държава.
Ще остане с това, че не се качи нито веднъж за 3-ти март на Шипка, че не покани представители на загиналите и увековечени с този паметник руски войни.
Ще остане със слугинското си поведение.
 
X

Да помогнем на украинските деца!