Директорът в село Иваново приюти неприемани сирийчета в училището

OFFNews 24 март 2017 в 10:23 10785 4

Снимка БНТ

В харманлийското село Иваново директорът на местното основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" Андриан Христов намерил начин да сплоти българчета с различно вероизповедание и бежанци, бягащи от войната в Близкия Изток, разказва БНТ.

Според директора на училището, непознатото плаши хората, а в конкретната ситуация е трябвало да се работи доста усилено с възратните хора в селото. Той споделя, че децата, за разлика от родителите си, приели сирийчетата с интерес и че вече сред тях има и приятелства.

Две от сирийчетата Билал и Нур са брат и сестра. Живеят в Харманли, но учат в село Иваново, тъй като другаде не ги приемали. Ученици са във втори клас на основното училище. Идват от Алепо и познават ужаса от войната, страха и липсата на сигурност.

Директорът полага всекидневни усилия за приобщаването на бежанците, въвеждайки идеята във всяко голямо междучасие учениците да играят хоро. Идеята му е, че танцът събира хората и хванати ръка за ръка създават единение.

Паралелно с това от училището са формирали и група за фолклор на етносите, като целта е, чрез изучаване на бита и традициите - музика, песни, танци на всеки етност, да се възпитава толерантност и взаимно уважение.
За 1 година и няколко месеца бариерите в съзнанието на местните паднали. Всекидневно директорът постига реформа нужна на национално ниво, влагайки упоритост, търпение и диалог.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

4

SC

25.03 2017 в 05:07

Последното изречение звучи като рекламно съобщение.

Но все пак, хубаво е, че тези две хлапета са приети в училище. Нямам нищо против тях. Проблем ще възникне, когато някой се опита да сложи знак за равенство между тях и онези две „милички 17-годишни афганистанчета“ от случая в Широка лъка и поиска да толерираме всякакви подобни на тях „дечица“.

12094

2

дони

24.03 2017 в 15:33

Добре, че не са казали така на нашите деди, когато са бягали от Западните покрайнини и Тракия!

13604

1

In Trum we trust

24.03 2017 в 11:09

А бе последно като гледах картата на България не видях да имаме обща граница със Сирия!? Освен ако не са се телепортирали тези са дошли от Турция, която е сигурна държава, демек по българското законодателство не са бежанци и нямат право на такъв статут, да не говорим, че са преминали границата незаконно с което са и престъпници. Да си отиват там откъдето са дошли, а директорката да бъде моментално уволнена!