Президентът иска публичност на преписката му в КПУКИ

OFFNews 17 юли 2013 в 15:28 2839 2

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Държавният глава настоява цялата преписка на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси по този случай да бъде публично оповестена с цел избягване на всякакви интерпретации и спекулации, съобщи пресслужбата на "Дондуков" 2 по повод разкритията за злоупотреби в КПУКИ.

По-рано днес прокуратурата обяви, че председателят на комисията за конфликт на интереси Филип Златановн е обвиняем за злоупотреба с власт и оповести цитати от личното тефтерче на Златанов, в което са записани политически поръчки.

Името на президента Росен Плевнелиев присъства в записките в тефтера, макар и в не съвсем ясен контекст (виж по-надолу). Засега прокуратурата отказва да коментира това, но оттам уточняват, че не е изключено държавният глава да бъде привикан като свидетел.

В специално изявление по повода от президенството уточняват, че КПУКИ е поискала от Плевнелиев да й представи доказателства от кой момент е излязъл от органите на управление на търговските дружества, в които е участвал преди да бъде избран за министър на регионалното развитие и благоустройството. Писмото на КПУКИ било от 19 септември 2012 г. Два дни по-късно президентът предоставил поисканите документи.

"До този момент Президентът не е официално уведомен за решението на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Всеки гражданин може сам да се убеди, че Президентът няма участия в търговски дружества и няма конфликт на интереси, тъй като цялата информация за минали участия във фирми е публична от първия ден, в който Росен Плевнелиев е в политиката", пише още в позицията.

В бележника на Ф. Златанов за Плевнелиев има записка, която гласи: “Плевнелиев -> недопустимо е да стане известно”. Редом с името на президента в записките често е споменато и името на зам.-председателя на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова. В КПУКИ срещу нея имало преписка, която е установила конфликт на интереси, но по-късно съдът е отменил това решение на КПУКИ. В записките четем още: „Разговор с Дянков по повод Димана Ранкова – нормално поведение”; Какво да правим с Ранкова и президента; „В 17.30 ч. да се публикува решението за Ранкова без президента в заглавието – > Решение за прекратяване на Плевнелиев”; „Росен Плевнелиев – сигналът е прекратен, да не се качва в интернет”; “Ок – Президента – нека си стоят, да се гледа всичко”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!