Плевнелиев обеща пред НАТО повече разходи за отбрана

Юлиан Христов 05 септември 2014 в 16:26 8605 14

Президентът Росен Плевнелиев потвърди записания във "Визия 2020" ангажимент за това страната ни да задели 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана до 2020 година. 

България ще изпълни поетия ангажимент за инвестиции в отбранителните си способности, заяви Росен Плевнелиев, като подчерта, че „Визия"-та ще бъде рамката, която да интегрира националните и съюзнически усилия за засилено сътрудничество между държавите от НАТО и техните отбранителни индустрии. „България е убедена, че създаването силна европейска отбрана е в интерес на целия Алианс“, заяви още президентът на заседанието на Северноатлантическия съвет, който се проведе в рамките на срещата на върха на НАТО в Уелс.

В същото време военният министър Велизар Шаламанов е запознал колегите си от НАТО с ангажиментите, които страната ни поема с разработената от екипа му "Визия: България в НАТО и в европейската отбрана 2020". Там е записано, че България ще търси по-тясна ангажираност с военния пакт и ще направи всичко възможно за ускоряване на модернизацията. 

В момента разходите за отбрана възлизат на 1.3%. Според стратегическия документ, който беше изготвен от Министерството на отбраната, до 2015 г. тези разходи трябва да достигнат 1.5%. Подобен размер на разходите беше препоръчан в Бялата книга на отбраната, изготвена от екипа на бившия военен министър Аню Ангелов. Въпреки това ангажиментите по този стратегически документ не бяха изпълнени и процентът на разходите за отбрана останаха ниски. 

Парите, заделяни за отбрана, се харчат предимно за екипировка, оборудване, текущи разходи, заплати, социални придобивки и обезщетения на военнослужещите. Минимален процент от тези средства отива за модернизация и купуване на ново въоръжение и техника.

Особено драматично е положението тази година, тъй като Министерството на отбраната не успя да изпълни планираните приходи, а някои дейности на ведомството са пред блокиране заради недостиг на пари. Отчетът за изпълнението на бюджета на МО показва, че събраните приходи са с 11% по-малко в средата на годината. В същото време към 30 юни 2014 г. бюджетът на министерството възлиза на 1.1 млрд. лв. или 1.37% от БВП.

Освен тези ангажименти, след срещата на върха на НАТО в Уелс стана ясно, че страната ни подкрепя предложението за базиране на елементи от съюзническото командване на НАТО на наша територия. Според българския президент ефективното съюзническо командване и управление на място е ключов елемент за възможностите за адаптиране на НАТО към новите предизвикателства пред сигурността. „България подкрепя предложението за установяването на съюзническо командване и управление в държавите от Източния фланг на НАТО. Елементи от командните структури трябва да бъдат разположени в целия Източен регион на отговорност на НАТО, включително и у нас“, подчерта президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!