Плевнелиев иска базиране на част от командването на НАТО в България

Offnews 05 септември 2014 в 13:40 14447 43

България подкрепя предложението за установяването на съюзническо командване и управление в държавите от Източния фланг на НАТО. Елементи от командните структури трябва да бъдат разположени в целия Източен регион на отговорност на НАТО, включително и у нас.

Това каза президентът Росен Плевнелиев на срещата на Северноатлантическия съвет на най-високо равнище в Уелс. По думите на българския държавен глава Алиансът трябва да стане по-подготвен да защити сигурността на държавите членки.

Според Плевнелиев ефективното съюзническо командване и управление на място е ключов елемент за възможностите за адаптиране на НАТО към новите предизвикателства пред сигурността. „България подкрепя предложението за установяването на съюзническо командване и управление в държавите от Източния фланг на НАТО. Елементи от командните структури трябва да бъдат разположени в целия Източен регион на отговорност на НАТО, включително и у нас“, подчерта президентът.

Като национален принос към изграждането на способностите на НАТО в региона държавният глава посочи установяването на командна структура на Алианса на българска територия, присъединяването на Втора тунджанска механизирана бригада към Многонационалния корпус в Шчечин, включването на страната ни към групата от държави с водеща рамкова нация Германия, в съответствие с Концепцията за рамкови нации, както и за свързването на съвместния българо-американски тренировъчен център в Ново село с тренировъчния център в Бидгошч, Полша, уточняват от прессекретариата на държавния глава.

България ще продължи да работи и за по-тясното сътрудничество между специалните сили, при управлението на кризи и реакция при природни бедствия, както и по отношение на кибер отбраната, отбеляза още Росен Плевнелиев.

Президентът отново призова за засилване на възможностите на НАТО за наблюдение и предупреждение в Черноморския регион и за използване на потенциала на интелигентната отбрана и съвместното финансиране на общи за държавите от региона проекти.

Държавният глава приветства инициативата на президента на САЩ Барак Обама за подобряване на военноморското сътрудничество между Военноморските сили на САЩ, България и Румъния в Черно море за повишаване нивото на съвместната им подготовка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!