Специална научна сесия на БАН на тема 'Извънземен разум'

OFFNews 15 ноември 2014 в 20:52 3180 0

Вчера, 14 ноември, в Руския културно-информационен център в София се проведе специална научна сесия на тема "Извънземен разум".

"Подобен форум се случва у нас за първи път на сериозно научно ниво. В контекста на основната тема: Космос и Сигурност, ще се дръпне завесата пред една тема “табу” – възможния в скоро време контакт с други космически цивилизации. Време е човечеството да започне да говори спокойно и разумно по тези теми и то на здрава научна основа. Необходимо е да се достигне да една възможно най-широка визия за това какво е живот и съзнание, за да се подготвим адекватно за бъдещ контакт със същества, които са на нашето ниво на развитие или дори на по-високо. За целта трябва да се създадат необходимите платформи и научни звена, които да подходят открито и сериозно по темата и то в пълно взаимодействие с обществото. Важно е да се проследят постигнатите резултати на вече съществуващи в Европа и Русия лаборатории за аномално изследвания, както и на групи за систематично наблюдение на небето с цел регистрирането на аномални явления." - представят събитието организаторите.

Лектори са следните чуждестранни и български учени и специалисти:

1. Д-р Роберто Пиноти – научен секретар на Италианската уфологична организация, който ще говори за развитието на уфологията в Европа и някои реални случаи на наблюдавани НЛО обекти на нашия континент.

2. Д-р Емон Ансбро – директор на Дъблинската обсерватория, ще представи проектите на тяхната институция за изследване на неидентифицирани аерокосмически феномени и създаването на автоматизирана система за регистрация и наблюдение на такъв род явления и обекти в Ирландия.

3. Люси Прингал – ръководитеи на групи в Англия за регистриране, класификация и изучаване на „житни кръгове” – аномалните пиктограми в полетата на Англия.

4. Д-р Ерлинг Странд – ръководител на група за систематично наблюдение на аномалните светлини в Норвегия, ще представи развитието и изследванията на техния научен колектив.

5. Проф. Лъчезар Филипов – Институт за космически изследвания и технологии - БАН, ще изнесе доклад за извънземния разум и съвременната физика.

6. Филип Филипов – докторант към ИКИТ – БАН, ще изнесе доклад относно Фракталната визия за Вселената и различните форми на съзнание и живот.

Организатор е Института за космически изследвания и технологии към БАН.

Събитието е част от честванията тази година на 145 години от създаването на Българското книжовно дружество, чийто правоприемник е днешната Българска академия на науките. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови