Рекордно изхвърляне на материя от черна дупка в центъра на галактиката

ОFFNews Последна промяна на 06 януари 2015 в 12:24 8757 6

Снимка NASA/CXC/Stanford/I. Zhuravleva

Астрономи, с помощта на рентгеновата обсерватория Чандра (Chandra X-ray Observatory) за установили най-голямото досега рентгеновo изригване от свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика, се съобщава в сайта на НАСА.

Изчислено е, че масата на черната дупка в центъра на нашата галактика, наречена Стрелец A (Sgr A) е 4,5 милиона пъти масата на нашето слънце.

Изследователите са наблюдавали рекордно изхвърляне на вещество от Sgr A в момент на взаимодействие на черната дупка и газов облак, известен като G2. Рентгеновото излъчване е било 400 пъти по-ярко от обикновено.

Астрофизиците представят две причини за появата на такова мощно изригване:

Първата е, че астероид е минал твърде близо до свръхмасивната черна дупка и е разкъсан от гравитацията.

Според втората хипотеза, изригването е свързано с взаимодействието на магнитните силови линии в газовия поток, засмукан от черната дупка. 

"Тези редки и екстремни събития ни дават уникалната възможност за разбиране на природата на един от най-странните обекти в нашата галактика." - заяви един от авторите на изследването Габриел Понти (Gabriele Ponti) от Института за астрофизика Макс Планк , Германия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.01 2015 в 20:10

Не ми се навлиза чак толкова навътре в темата, тъй като е доста необятна. Масата на обектите е причината те да не могат да надхвърлят скоростта на светлината, която обаче е константна само във вакуум. При различни от тези условия има частици движещи се по-бързо.
В близост до черна дупка законите на физиката започват да не работят, а зад хоризонта на събитията физиката, каквато я познаваме най-вероятно не съществува. Там условията определено са различни от открития космос. При положение, че светлината не може да се измъкне от гравитационното поле на дадена черна дупка то би следвало, че нещо противодейства и преодолява максималната скорост на фотоните във вакуум, но каквото и да кажем в случая ще бъде само хипотеза. Фактите обаче сочат, че светлината бива поглъщана въпреки фундаменталната си скорост, наред с всичко останало. Освен Неутрино има и други частици с нулева или нищожна маса - тези частици никак не са малко.
Да, ускорение и скорост са различни неща, но без ускорение скорост не може да има. Може би не се изразих съвсем правилно, обаче в крайна сметка можеш да схванеш идеята на написаното.
А иначе говорим за невежеството на автора/преводача. :)

06.01 2015 в 16:40

Частиците с нулева маса се движат точно със скоростта на светлината, а не по-голяма и това е теоретичното. Частиците, които имаш предвид "с много ниска или нулева маса.", вероятно са неутрино. Преди време имаше съобщение, че уж такава скорост е достигната, но после бе опровергано. Няма такава НАУЧНА ТЕОРИЯ, че има скорости по-големи, че и "значително по-голямо от скоростта на светлината".
И друго, забелязвам, че сравняваш ускорение със скорост...
За чие невежество да си говорим сега?

06.01 2015 в 16:20

Скорост по-голяма от тази на светлината теоретично е възможна, но не се отнася за материя, а само за отделни частици, които са с много ниска или нулева маса.

06.01 2015 в 15:56

Няма такова нещо като скорости "по-големи от скоростта на светлината".

06.01 2015 в 15:27

Не знам за Бойко, ама прочетох една камара глупости в статията....как точно е изхвърлена тази материя при положение, че гравитационното ускорение близо до хоризонта на събитията е значително по-голямо от скоростта на светлината ?!? Проблема е в превода....и в невежеството на автора...

06.01 2015 в 14:54

Аре коментирайте ве дебили.Бойко не е ли виновен нещо поне мъничко?