Планети на парад: 5 ще се подредят в нощното небе тази седмица

OFFNews 26 март 2023 в 18:10 6584 0

Парад на планетите може да бъде наблюдаван тази седмица в нощното небе.

Снимка Getty Images

Парад на планетите може да бъде наблюдаван тази седмица в нощното небе.

Парад на планетите ще може да бъде наблюдаван тази седмица в нощното небе. Пет планети - Меркурий, Юпитер, Венера, Уран и Марс - ще се подредят близо до Луната, пише АП.

КЪДЕ И КОГА МОЖЕТЕ ДА ГИ ВИДИТЕ?

Най-добрият ден да хванете цялата група е вторник. Ще трябва да погледнете към западния хоризонт веднага след залеза на слънцето, казва астрономът от НАСА Бил Кук, но предупреждава: "Не закъснявайте: Меркурий и Юпитер бързо ще се потопят под хоризонта около половин час след залеза на слънцето".

Петте планети ще може да се наблюдават от всяка точка на Земята, стига небето да е ясно и да имате изглед на запад.

"Това е красотата на тези планетни подреждания. Не е нужно много", казва Кук.

"Юпитер, Венера и Марс ще се виждат лесно, тъй като светят ярко - каза Кук. - Венера ще бъде един от най-ярките обекти в небето, а Марс ще се намира близо до Луната с червеникаво сияние. Меркурий и Уран може да се окажат по-трудни за забелязване. Вероятно ще ви се наложи да вземете бинокъл."

"Ако сте "колекционер на планети", това е рядък шанс да забележите Уран, който обикновено не се вижда - казва още Кук. - Обърнете внимание на зеленото му сияние точно над Венера."

От време на време в небето се подреждат различен брой и групи планети. Миналото лято имаше състав от пет планети, а през юни ще има още една, с малко по-различен състав.

Този вид подреждане се случва, когато орбитите на планетите ги подреждат от едната страна на Слънцето от гледна точка на Земята.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика