Oлимпийските ни отбори по природни науки ще се състезават и през лятото

За изминалия сезон oтборите ни имат общо 74 отличия

Катя Димитрова 15 юни 2016 в 12:48 1726 0

Снимка http://olympicbg.org

С нови дестинации и престижни международни олимпиади ще стартира лятото Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Осемте ни отбора ще имат възможност за пореден път да покажат високо ниво в световен мащаб и безспорен талант в областта на науката.

Тази година състезателите ще бъдат вдъхновявани и подкрепяни от утвърдени лидери в образованието и бизнеса, които ще бъдат част от новосъздадения Съвет за развитие към Сдружението.

Членове на професионалния екип са Елица Панайотова - основател на архитектурното студио "Скица" и директор на "София Тех Парк" от 2012 г. до 2016 г.; Ева Паунова - евродепутат, член на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите и единственият български представител на Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент; Елена Маринова - президент на "Мусала Софт; проф. Николай Денков - зам.-министър на образованието и науката от 2014 г. до 2016 г.; Петър Митев - изпълнителен директор на "Хаос Груп; и Ивайло Пенчев - изпълнителен директор на Walltopia, които ще помагат в развитието на отборите и предоставянето на удовлетворяващи условия за постижения на състезателите.

"Станах член на Съвета за развитие, защото вярвам, че тези български младежи са следващите иноватори, учени и създатели. За да бъдем една успешна държава, имаме нужда от олимпийците, които да се развиват на родна почва и да допринасят за нашия просперитет", посочи Ева Паунова, допълвайки, че най-важното за състезателите е да не се страхуват и да се целят високо, вярвайки в собствения си успех.

За мен е огромна чест да бъда част от Съвета. Ще се радвам да допринеса за успехите на отборите от международните олимпийски полета, коментира проф. Николай Денков, който освен експерт в областта на образованието, е също така олимпийски медалист по химия през 1980 г.

За изминалия сезон българските олимпийски отбори по природни науки имат общо 74 отличия от международни олимпиади, спечелени от 69 състезатели. Резултатите на отборите са 9 златни, 34 сребърни и 25 бронзови медала, както и 6 почетни грамоти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови