Обявиха раковата имунотерапия за постижение на годината

Александра Маркарян 22 декември 2013 в 19:33 2017 0

Използването на имунотерапия в борбата срещу рака е най-значимото научно постижение на 2013 г. според американското списание "Сайънс".

 Редакторите на водещото научно издание обясняват, че изследването на рака е претърпяло голям обрат през тази година, след като въпросният подход към онкологичните заболявания, разработван от десетилетия, най-после е разкрил терапевтичния си потенциал.

 До голяма степен напредъкът в имунотерапията на рака се дължи на откритие от края на 80-те години на миналия век на френски изследователи, които идентифицирали рецептор на повърхността на Т-клетките, който им пречи да атакуват туморите с цялата си мощ. Експерименти са показали, че чрез неутрализирането на рецептора тези ключови имунни клетки свиват значително раковите образувания.

 През 2006 г. японски изследователи идентифицират нов рецептор, възпрепятстващ противораковото действие на имунните клетки. Първите клинични изпитания с пациенти дават обещаващи резултати. Свидетелство за съществения потенциал на имунотерапията са солидните инвестиции на многобройни фармацевтични лаборатории в новия подход за борба с рака, пренебрегван с години.

 Освен имунотерапията на рака списание "Сайънс" посочва още девет значими научни постижения на годината, сред които техниката за модифициране на гени, наречена CRISPR, чрез която може да се манипулира генома на растения, животни и човешки клетки, техниката за изображение, наречена CLARITY, която прави мозъчните тъкани прозрачни и "разкрива" невроните, позволявайки на учените да изследват мозъка както никога досега, изследванията върху бактериите в човешкото тяло, разкрили тяхната важност за здравето и разработването на по-ефикасни персонализирани лечения срещу болестите и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!