Нобеловата награда за химия бе дадена за нов метод за контрол на еволюцията

НаукаOFFNews 03 октомври 2018 в 13:36 12567 0

Шведската кралска академия на науките обяви носителите на Нобелова награда за химия за 2018.

Наградата бе присъдена поравно на Франсис Арнолд (Frances H. Arnold) "за насочената еволюция на ензимите", а другата половина - на  Джордж Смит (George P. Smith) и сър Грегъри Уинтър (Gregory P. Winter) за разработването на метод, известен като "фагов дисплей", при който бактериофагът - вирус, който заразява бактериите - може да се използва за разработване на нови протеини и антитела.

Победителите са оповестени на сайта на Нобеловите награди.

Франсис Арнолд провежда първото насочено еволюиране на ензими, които са протеини, които катализират химическите реакции. Ензимите, произведени чрез насочена еволюция, се използват за производството на всичко  - от биогорива до фармацевтични продукти.

Лауреатът Джордж Смит е разработил метод, известен като "фагов дисплей", при който бактериофагът - вирус, който заразява бактериите - може да се използва за разработване на нови протеини.

Сър Грегъри Уинтър използва метода "фаг дисплей" за производство на нови фармацевтични продукти. С този подход днес се произвеждат антитела, които могат да неутрализират токсините, да противодействат на автоимунните заболявания и да лекуват метастазирал рак.

Носители на Нобеловата награда по химия за 2017 са професор Жак Дюбоше (Jacques Dubochet), професор Йоахим Франк (Joachim Frank) и Ричард Хендерсън (Richard Henderson) "за развитието на криоелектронната микроскопия за определяне на структурата на молекулите с висока резолюция в разтвор" за изследване на механизма на възстановяване на ДНК.

Повече може да научите в статията на НаукаOFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!