Какво причинява наводненията и пожарите в Европа

OFFNews Последна промяна на 25 юли 2018 в 09:00 8876 1

Какво причинява наводненията и пожарите в Европа

Екстремни климатични условия, включително рекордни температури и горещи вълни, суша и бури с катастрофални наводнения и градушки, белязаха първата половина на лятото в Северното полукълбо. Тези аномалии се отразиха върху човешкото здраве, селското стопанство, екосистемите и инфраструктурата и доведе до опустошителни горски пожари, пише Наука OFFNews.

Промените в климата над Европа това лято се дължат на устойчив антициклон и отслабването на високите струйни течения. Последните представляват силни ветрове на около 10 километра над повърхността на Земята, които се движат в рамките на лъкатушещи "въздушни реки" и са насочени главно от запад на изток.  Те формират времето по цялото земно кълбо и обикновено са по-бавни през лятото и от време на време стават по-слаби от обичайното, както се случва това това лято.

В северната част на Европа, от Ирландия до балтийските държави и Скандинавия, през юли се появи необичайно горещо време, което вече доведе до нов температурен рекорд зад Арктическия кръг като на 17 юли температурата на въздуха там достигна плюс 33,5 градуса по Целзий. В Южна Европа, Испания, Италия, Гърция и нашата родина температурата на въздуха през първата половина на лятото бе под средната, а валежите, напротив, бяха над нормата.

Метеоролозите свързват тази ситуация с устойчива система антициклони или високо налягане, блокирана в Северна Европа. Атмосферното блокиране над Северния Атлантически океан включва изолация на огромни въздушни маси от западната циркулация за 5-14 дни и повече.

Атмосферното блокиране променя нормалния климат в Европа и Русия, като измества пътя на бурите. Обикновено се свързва с антициклон, чиято зонална структура на вятъра, известна като струйно течение, се отклонява от средната си позиция, а западните ветрове го пренасочват на север и юг от антициклона. Блокирането е типично явление на зимния период, но може да повлияе и на летни модели на времето.

Метеоролозите обещават, че през следващите две седмици в Северна Европа температурите ще останат над средните, в началото с +6 до +10°, а след това - с +3 до +6 градуса над нормата. Горещината ще бъде съпътствана от дефицит на валежи и повишен риск от горски пожари. До средата на юли в Швеция бушуваха 50 горски пожари (според други данни - 80), някои от които продължават и до днес.

Смъртоносните пожари, разгорещени от изключително високи ветрове, убиха 70 души близо до Атина в нощта на 24 юли в една от най-тежките трагедии в Гърция в продължение на години. Причината е неизвестна засега. Температурите в южната ни съседка достигнаха на 23 юли около 38° C със силни западни ветрове. Но не може да се сравняват метеорологичните условия с тези в Скандинавия - в Гърция досега това лято валежите бяха над средното количество.

Още четете на Наука OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

1

безпартийна

07.08 2018 в 20:07

Наводнения и пожари има не само в Европа, а по целия свят. И дали това е в следствие на човешката дейност или е циклична промяна на климата на Земята, не знам. Но това, което знам, е, че човечеството не се отнася добре с природата-майка, и тя вероятно си го връща.