Жертвите на пожарите в Гърция вече са 76

OFFNews 25 юли 2018 в 07:25 4607 1

Пожарите в Гърция не стихват, жертвите вече са 76

Гърция продължава да се бори с унищожителните горски пожари, които горят в района на Атина, съобщава БНТ.

Броят на загиналите достигна 76, повече от 180 са ранени, най-малко 10 са в критично състояние. Гръцките власти обявиха, че ще въведат редица мерки, с които да подпомогнат пострадалите от бедствието.

Десет туристи се удавиха, след като опитаха да избягат от огнената стихия с лодка в гръцкия град Мати. Сред тях са майка и син от Полша, които загинали, след като лодката им се обърнала в морето. Спасителният плавателен съд бил изпратен за гостите на хотел в града, за да бъдат евакуирани. 

Много други са намерили смъртта си при опит да избягат от пожара, използвайки автомобилите си, след което били заклещени от други автомобили или от огнената стихия. 

Гърция създаде специален интернет сайт, в който бяха вписани изчезналите при горските пожари в областта Атика, съобщава Нова тв. В него всеки може да напише имената и да публикува данни и снимка за своите близки, роднини и приятели, които са в неизвестност. Само за няколко часа след пускането на страницата, в нея вече се издирват 35 души. Сред тях има и много малки деца.

Българското Министерство на външните работи откри денонощна телефонна линия за всички наши сънародници в Гърция, които имат нужда от помощ и подкрепа. Номерът е: + 30 69 37 096 220.

България има готовност за оказване на техническа помощ с 50 пожарникари и два пожарни автомобила. Модулът за наземно гасене на горски пожари е приведен в готовност и при нужда ще бъде използван.

Македония предложи на Гърция 100 000 евро помощ за борба с големите горски пожари. Македонското правителство ще предостави сумата на гръцките институции, обяви в Туитър премиерът Зоран Заев. По-рано днес беше съобщено, че Македония ще изпрати в Гърция и два самолета за гасене на пожарите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови