Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Година след началото на войната - какво се случва с руската икономика?

Дмитрий Чупраков за OFFNews 21 февруари 2023 в 09:07 7357 1

Рубли

Снимка GettyImages

Рубли

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. бяха наложени рекорден брой санкции на руската икономика, за да се лиши Путин от средствата да води завоевателна война.

Година след началото на войната дискусиите за ефективността на тези санкции не стихват. Много експерти първоначално очакваха пълен и светкавичен колапс на руската икономика, което не се случи. Други, напротив, твърди се, че санкциите изобщо не са засегнали нищо и не могат да отслабят руската икономика и следователно не правят нищо, за да попречат на Путин да стреля по градовете на Украйна.

Прогнозите не се сбъднаха

Руският учен-икономист Сергей Гуриев смята, че причината за твърде песимистичните прогнози за руската икономика в началото на войната е липсата на предишен подобен опит.

Историята на световната икономика все още не познава случаи, когато всички резерви на централната банка на такава голяма страна са били замразени. Това провокира паника, което затрудни много прогнозирането. Доказателство е фактът, че крайно негативните прогнози бяха представени не само от независими експерти, но и от самата Централна банка на Русия, която очакваше спад на БВП на Русия до 10% до края на 2022 г. Руският учен Гуриев смята, че руската икономика, освен от наличието на голям брой висококвалифицирани специалисти в руския финансов сектор, е спасена и от силно засилените репресии.

„Позволете ми да ви напомня, че в първите седмици (на войната) Руската централна банка каза, че временно няма да издава депозити и особено ако тези депозити са в чуждестранна валута. Ако ме попитаха преди няколко години какво биха направили руските граждани при тези обстоятелства, щях да отговоря, че ще излязат на улицата (да протестират), защото това всъщност е фалит на банковата система. Това обаче не се случи и най-вече защото бяха затворени всички независими медии. И беше ясно, че този път арестите и побоите ще бъдат много по-силни от преди” - каза Сергей Гуриев.

Централната банка на Русия прогнозира спад на БВП на Русия от 8 до 10% до края на годината. Ведомости. 11 май 2022 г

Какво се случва днес?

Според Сергей Гуриев обаче руската икономика няма много основания за оптимизъм, тъй като най-сериозните санкции, които наистина могат да окажат сериозно въздействие, бяха въведени едва през декември 2022 г. Освен това фактът, че Русия публикува все по-малко финансови данни в публичното пространство, засекретявайки много данни за състоянието на икономиката, също може да говори за сериозни проблеми. Но дори данните, които все още са публични, показват сериозни проблеми.

Така че знаем, че през октомври 2022 г. бе избегнат бюджетен дефицит само благодарение на огромна парична инжекция в бюджета, включително за сметка на Газпром. В бъдеще дефицитът само ще нараства все повече и повече, когато започне да се отразява влиянието на "петролните" санкции.

„Стандартът на живот на руските граждани се понижи. Хората, които казват, че всичко е наред и всичко върви както обикновено, забравят да погледнат данните, които показват, че руснаците сега купуват с 10% по-малко в магазините, отколкото преди година. И това е огромно падане“ - казва Гуриев.

„Трилион рубли ще бъдат изразходвани за покриване на бюджетния дефицит“ - 20 октомври 2022 г

В края на 2022 г. според руското министерство на финансите дефицитът на руския бюджет възлиза на 3,3 трилиона рубли. Само през януари 2023 г. имаше дефицит от 1,76 трилиона рубли, което не се е случвало досега. Сам по себе си такъв дефицит не е нещо страшно, но само ако държавата живее в мирно време, а не във военно положение и не е под санкции, смята руският политик Максим Кац.

„Малко хора са готови да инвестират в държавния дълг на страна с такива политически рискове. В допълнение към факта, че дълговите задължения на Русия могат по всяко време да попаднат под санкции и да се обезценят, но това е още по-малък риск в сравнение с управляващия, който във всеки един момент може да каже, че няма да плащаме повече дългове на чужди инвеститори от недружелюбни държави “ - казва Кац.

Какво следва

Сергей Гуриев вярва, че Русия ще може да намери пари през 2023 г., но това ще бъде все по-проблематично.

Вероятно ще бъдат намалени заплатите например на учители и лекари, но едва ли ще бъдат намалени заплатите на силите за сигурност и още повече, едва ли ще бъде намален бюджетът за производство на ракети.

Руското министерство на финансите ще може да заема пари от руски банки. Това може да стане принудително и при ниска лихва, но подобни действия могат да доведат до проблеми за вложителите и клиентите на банките. Друг вариант е да се наберат пари при пазарни условия чрез емитиране на държавни облигации. Но икономиката на държава, която е във война и подложена на тежки санкции, представлява повишен риск.

Такъв висок риск може да бъде компенсиран от високи лихвени проценти по облигациите, но в този случай това може да има много негативно въздействие върху вътрешния бизнес.

„Колкото по-висока е лихвата по държавните облигации, толкова по-зле е за целия бизнес в икономиката, защото банките ще бъдат заинтересовани да дават пари не на бизнеса, а на държавата при по-висок процент. И това ще доведе до факта, че бизнесът ще се задуши без заеми, а рецесията (икономическа) няма да бъде минус 2%, а повече. Това са проблемите, които Министерството на финансите ще реши през следващата година” – Сергей Гуриев.

Мнението на Сергей Гуриев не е изключение.

Приблизително същите прогнози и оценки дават и други независими експерти. Въпреки това няма предпоставки за прекратяване на войната чрез победа над Путин поради икономически проблеми.

Санкциите могат значително да отслабят руската икономика, но истинско поражение за Путин изглежда възможно само на бойното поле благодарение на усилията на украинската армия, която в най-оптимистичния изход ще достигне границите от 1991 г. Това едва ли ще доведе до падане на режима на Путин, но може значително да го отслаби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

1

ob1

21.02 2023 в 14:39

Нищо и няма на руZката икономика!
В детайли - БВП-то го няма, растежът го няма, рейтингът го няма, слава на великия многоходов шахматист!
 
X

Да помогнем на украинските деца!