Вицепремиер: Новините на турски не са ефективни

OFFNews 14 ноември 2014 в 13:01 5095 4

Румяна Бъчварова

Снимка Сергей Антонов

Румяна Бъчварова

Изчитането на новините на турски език не е най-ефективната форма за приобщаване на хората с турско етническо самосъзнание. По-добре е да има културни предавания за тях в обществената телевизия. Така вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира пред БНР зародилата се дискусия "за" или "против" свалянето на новините на турски език по БНТ.

"Що се отнася до новините на турски по БНТ, мисля, че общото разбиране е, че те не са най-ефективната форма, под която се приобщават хората с турско етническо самосъзнание. Бихме искали този ангажимент на обществената телевизия да бъде реализиран като културни предавания, в по-широк формат, а не просто в едно изчитане на новините, което може да се окаже безпредметно", каза Бъчварова.

Решение по този въпрос щяло да има и да бъде взето с участието на ДПС, увери Бъчварова.

"Това е една от класическите болни политически теми на последните години. Ние искаме да го решим, да премахнем този проблем, по най-добрия за всички начин", допълни тя.

Бъчварова отдаде коментара на лидера на ДПС Лютви Местан, че евентуалното сваляне на новините на турски "чертае етнически територии върху картата на България" с думите, че те са плод на неразбиране и прекалени страхове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови