Телевизия BiT под обстрел заради интервю с адвоката по Магнитски

Мая Младенова 11 август 2017 в 11:51 13690 4

Телевизия BiT стана обект на мощен медиен обстрел след интервюто на Ралица Василева с американския адвокат на бившия шеф на КТБ Цветан Василев, който опитва да осигури защита на банкера в САЩ по закона "Магнитски".

От журналистическа гледна точка интервюто бе безспорен удар на телевизията. Да се потърси страна по горещ казус, какъвто е случаят с Василев и закона "Магнитски", е съвсем закономерен професионален ход. Имайки свой журналист в САЩ, телевизията логично търси адвокат Джоузеф Огъстин за интервю и го излъчва.

Следва обаче грозен медиен удар - от лепване на етикета "баба" на Ралица Василева до пускане на слухове за фалит на медията, сливане с друга медия, овладяването й от Цветан Василев и пр. 

Заради атаките телевизия BiT направи извънредно обзорно предаване, което озаглави "Да се смеем или да плачем". В него участваха Люба Кулезич, Сашо Диков, Ралица Василева и експертни коментатори. Потърсено бе и мнението на медии, участвали в атаката срещу BiT.

"Никога не съм си представяла такова нещо. Просто си свърших работата", коментира Ралица Василева, която има зад гърба си 23 години стаж в Си Ен Ен. Тя разказа, че се събудила в 4 сутринта и проверила служебния си имейл, на който от редакцията на телевизията в София я запознавали с темата и я молели да се свърже с Джоузеф Огъстин. Веднага се обърнала към компанията, която той представлява, и уговорила интервю.

Предаването на BiT завърши с интервю със собственика на информационна агенция "ПИК" Недялко Недялков", чиято медия се включи в кампанията срещу BiT. "Не мога да обсъждам редакционната политика на вашата медия. Тя има право да води каквато иска редакционна политика. (...) Позволил съм си в един коментар на агенция "ПИК" да спомена, че от съсловието съм чувал коментари, че тази телевизия е купена от Цветан Василев. Казвам, че съм се съмнявал досега, но когато гледам общия патос, линията, сюжетиката на тази телевизия, започвам да си мисля, че крушката има опашка. (...) Че участва в безумната идеологическа война, която се води между два лагера - лагера около КОЙ и Делян Пеевски и този около "Капитал" и Иво Прокопиев, който видимо обслужва интересите на Цветан Василев", коментира пред Люба Кулезич Недялков.

Медийният залп срещу неудобни медии, личности и теми всъщност отдавна не е новина в българския пейзаж. Новината тук е, че действията на Цветан Василев по закона "Магнитски" очевидно силно са притеснили евентуално засегнатите страни. Каквато и да е развръзката по случая, тя ще бъде съпътствана с агресивно медийно отразяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12860

1

newfoundland

11.08 2017 в 18:40

Доста пари отмъкна Василев, сега всякакви лобисти и юристи ще работят за него, за да го оправдаят, в целият свят е едно и също, правото е на страната на силните и богатите.