Ексклузивно Паралелното преброяване: ''Възраждане'' изпревари БСП, Янев влиза, а ИТН - не (обновена)

'Шалом' сигнализира КЗД за ксенофобски изказвания в предаването 'Лице в лице'

Мая Младенова Последна промяна на 14 януари 2020 в 21:27 6855 3

Организацията на евреите в България "Шалом" е сигнализирала Комисията за защита от дискримиция за ксенофобски изказвания в предаването "Лице в лице" на bTV.

Повод за това става участие на Звездомир Андронов от Български национален съюз (БНС) в предаването на 22 април 2019 г.

КЗД е започнала производство по сигнала, съобщават от "Шалом". Той е изпратен и до СЕМ от „Шалом”, Централния израилтянски духовен съвет (Central Israelite Religious Council), подкрепен от Marginalia и още 11 правозащитни организации.

В сигнала до КЗД се казва:

„Намираме за изключително неприемливо решението на bTV Media Group да даде трибуна в национален ефир на лице от групировката Български Национален Съюз. Направените от Андронов твърдения, че „цигани, турци, арменци и евреи са гости в България и ако са добри гости, могат спокойно да живеят тук“ проповядват и подбуждат към дискриминация, основана на раса, народност и етническа принадлежност и са в директно нарушение на чл. 162 от Наказателния кодекс на Република България. Тези смущаващи ксенофобски изказвания заимстват от нацистката концепция за чистотата на кръвта и понятието за свръхчовеци и низши раси. Те са в нарушение и на чл. 10 ал. 5 и 6 от Закона за радиото и телевизията за недопускане на предавания, внушаващи нетърпимост между гражданите и такива, които противоречат на добрите нрави, подбуждайки към ненавист въз основа на расов, полов, религиозен или национален признак."

Потърсени за коментар от OFFNews, от bTV коментираха, че не могат да влияят на гледната точка и изказванията на гостите в живите си публицистични предавания, каквото е „Лице в лице“. "Изказванията на г-н Звездомир Андронов представляват лично право на мнение, от което bTV и водещата на предаването „Лице в лице“ са се разграничили", посочват от телевизията.

Предстои КЗД да обяви решението си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

3

Egocentric Eccentric

14.01 2020 в 22:24

Като бях малък най-много обичах мама като ми четеше приказките за независимите медии и за плурализма

4164

2

Egocentric Eccentric

14.01 2020 в 22:18

Какво е виновен Гьобелс, че Хитлер си е изразявал мнението.

#ВсичкиГледниТочки"