Сегашният собственик на Нова ТВ коментира с едно изречение забраната да я продаде на чехите

OFFNews Последна промяна на 19 юли 2018 в 20:12 8861 0

Снимка nova.bg

"MTG е изненадана от решението и ще го разгледа допълнително, преди да реши какви следващи стъпки да бъдат предприети."

С това кратко изявление Modern Times Group, сегашният собственик на Нова телевизия, коментира днешната забрана на Комисията за защита на конкуренцията чешкият милиардер Петер Келнер да купи медията.

В днешното си решение КЗК посочва, че заради водещата позиция на Нова броудкастинг груп на пазара се опасява за ефекта върху конкурентната среда след сделката, вкл. за тази на онлайн медиите. Причината е, че инвеститорът - чешкият милиардер Петер Келнер, трябваше да придобие телевизията заедно с нейните дъщерни дружества „Нет Инфо“ АД и „Агенция Ева“ ООД.

КЗК се аргументира, че това би дало на придобиваната група възможност за придобиване на господстващо положение: да променят своята търговска политика под различни форми, изразяващи се в ограничаване на достъпа, повишаване на цените или промяна в условията по сключените договори.

В решението се посочва още, че Нова има 30 до 50 на сто пазарен дял според различни измерители, както и между и 10 и 20% от пазара на онлайн рекламата.

Решението на КЗК подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

През февруари стана ясно, че Нова телевизия скоро ще има нов собственик, след като досегашният Modern Times Group (MTG) се съгласи да продаде своя 95%-тов дял в Nova Broadcasting Group на инвестиционната група PPF Group, водена от чешкия милиардер Петр Келнер. Сделката бе на стойност 185 млн. евро.

В "Нет инфо" АД влизат и "Дарик нюз" и "Ви бокс", Abv.bg, както и други популярни сайтове като imoti.info, gbg.bg, gong.bg, fina.bg, grabo.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови