СБУ шпионирали журналисти от украински разследващ сайт

От Службата за сигурност на Украйна коментираха, че разследването е свързано с употребата на шпионска техника

OFFNews 06 февруари 2024 в 10:35 1228 0

СБУ

Снимка Архив

СБУ

Разследващото украинско издание Bihus.Info заяви, че Службата за сигурност на Украйна е следяла незаконно негови журналисти, предаде Ройтерс.

Вчера от медията публикуваха съобщение в социалната мрежа Telegram, в което твърдят, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е следяла журналистите по време на служебно събитие в хотел през декември.

"Кой представлява най-голяма заплаха за националната сигурност във военно време? Според СБУ явно журналистите", написаха от Bihus.Info.

От СБУ реагираха с официално изявление, в което заявиха, че спазват принципите на свободата на медиите като част от мисията си да защитава националните интереси, а разследването е свързано с употребата на шпионска техника.

Източник от службата заяви пред журналисти, че ръководител на отдел е бил освободен от длъжност, след като миналия месец обвиненията са били отправени публично.

В коментар на страницата в социалната мрежа СБУ твърди, че е разкрило, че служители на медията са клиенти на наркодилъри.

Миналият месец в интернет се появи видеоклип, на който служители на Bihus.Info говорят за набавяне на нелегалните в Украйна канабис и екстази. Медията призна, че клипът е истински, осъждайки употребата на наркотици, но и следенето на журналистите.

Междувремемно украинският президент Володимир Зеленски обяви разследване на случая и осъди опитите за натиск срещу журналисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки