Репортери без граници: Ситуацията с медиите е ужасяваща

OFFNews 17 октомври 2019 в 18:35 4459 2

Ситуацията с медиите е ужасяваща. Вероятно никога не е била толкова зле, колкото сега, особено преди номинацията на главния прокурор", бе коментарът на директора на "Репортери без граници" за Източна Европа и Балканите Полин Аде-Мевел. "Никога не е била толкова зле, откакто България стана демокрация", допълни генералният секретар на организацията Кристоф Делоар.

Двамата се срещнаха с репортери след срещата си с президента Румен Радев. "Изразихме тревогата си от назначението на следващия главен прокурор, смятайки, че кандидатът, който би бил назначен, изрази възгледи за медиите, които не са свързани с професионална безпристрастност и достойнство. Това е риск не само за журналистиката, но и за демокрацията", каза Делоар.

Двамата препоръчали нов медиен закон, който да осигури редакционната независимост и авторитета на журналистиката. "Да се реагира не е достатъчно. Необходима е системна реформа", допълни Делоар.

111-ото място на България в Индекса за свободата на пресата на „Репортери без граници“ е тревожно преди всичко заради констатираните сериозни проблеми в медийната сфера, която е призвана да бъде опора на демократичните процеси. Липсата на всеобхватен медиен закон, който да задава стандарти и да регулира дейността на всички медии у нас, е сред причините за състоянието на медийната среда, заяви президентът Румен Радев на среща с Кристоф Делоар и Адес-Мевел. Според Радев са необходими ясни критерии за достъп до европейско финансиране и справедливото им разпределение

Кристоф Делоар и Полин Адес-Мевел изразиха загриженост, че в последните 13 години в България се наблюдава устойчива тенденция на влошаване на свободата на словото. Като проблем пред страната ни те откроиха и липсата на ефективни резултати в разследването на случаи на нападение и заплахи срещу български разследващи журналисти.

Двамата оцениха високо публичните послания на президента Румен Радев в подкрепа на свободата на словото, независимостта на медиите и защитата на професионалните стандарти на журналистите. Според тях е необходимо българските институции да пристъпят към приемането на адекватно законодателство, което да гарантира независимостта на редакционната политика в медиите от политическа и икономическа зависимост, както и за безопасността на разследващите журналисти. Президентът Радев постави въпроса за предоставяне на информация на страната ни за работещите модели и добрите европейски практики при усвояването на средства от Европейския съюз в държавите с утвърдени демократични традиции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

152

2

Socerez

17.10 2019 в 21:27

Борисов, Цаца, Геше... четете ли? ААА?!

18551

1

Нострадамус

17.10 2019 в 19:45

Радио Свободна Европа поднови работата си в България.То е създадено след края на Втората световна война и се финансира от правителството на САЩ и ЦРУ до 1972. Българската редакция на радио Свободна Европа съществува до 2004 г., когато е закрита, но на 21 януари 2019 г. Radio Свободна Европа поднови работата си в България заради правителството на ГЕРБ, което потиска свободата на словото и купува с парите на народа медии!