Нагласеният конкурс за рейтинги на БНТ отива в КЗК (обновена)

ОFFNews 16 юни 2014 в 09:26 3492 0

Нагласеният конкурс за фирма, която да доставя данни за рейтингите на БНТ, очаквано ще бъде обжалван пред Комисията за защита на конкуренцията. Това става ясно от писмо до медиите на изпълнителния директор на една от двете пийпълметрични агенции у нас - "Медиарисърч".

Както ОFFNews алармира, в условията на обществената поръчка държавната телевизия е заложила очевидно дискриминационно условие - доставчикът на тв рейтинги да й дава и данни за аудиторията на радиата и пресата. На тези три условия едновременно отговаря само една компания на пазара - ГАРБ, с която и сега телевизията работи.

"От 2008 г. насам, това е четвъртата процедура на БНТ за доставка на пийплъметрични данни и в нея за пръв път, заедно с данните за телевизионна аудитория, БНТ изисква данни за аудиториите на радиа и печатни медии, при това от един единствен доставчик", коментира Иван Генчев. Той посочва, че нито една друга телевизия не поставя подобни условия.

Ръководената от него "Медиарисърч" вече е сезирала КЗК за това. Преди това фирмата е поставила въпроса пред самата телевизия, пред Съвета за електронни медии и пред медийната комисия в парламента, но отговор не последвал.

По повод публикацията на OFFNews по темата, oт БНТ отговориха, че не виждат нарушение, а данните с радио и преса са им нужни, за да вземат "по-информирани маркетингови решения".

Малко по-късно през деня телевизията изпрати официална позиция до медиите. В нея се казва, че заради ограничения бюджет търсят "възможности за облекчаване на разходите, свързани с ползването на външни услуги, без това да се отрази на качеството им. Именно това обуславя решението да се търси един изпълнител – доставчик на данни за аудитория на телевезионни, радио- и печатни медии". От "Сан Стефано" отново отричат да са залагали дискриминационни условия, защото в сайта на международната компания "Медиарисърч" прочели, че и тя предлага мерене на данни за пресата и радиата (Това е така за някои клонове на компанията, но за момента такива услуги не се предлагат за българския пазар - б.р.).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!