Красимир Терзиев: Трябва да отхвърлим медийния монопол, който ни зомбира

OFFNews 15 ноември 2020 в 17:12 3002 3

Снимка Пете Пърнел

В анкетата „Медиите и гражданите: какво зависи от нас?“ Фондация „Медийна демокрация“ се обърна към интелектуалци, артисти, хора с влияние и отношение към публичния живот в страната с покана да споделят кратко мнение относно проблемите в медийната среда и пътя за промяна.

Кампанията на Фондация „Медийна демокрация“ е част от инициативата „От нас зависи“ на Гражданско обединение „Равни БГ“. Публикуваме коментара на художника Красимир Терзиев.

Какво не одобрявате в българските медии?

От доста отдавна вече не съм читател, нито зрител на българските масови медии. Пределно ясна е схемата, по която мнозинството от печатните медии към момента, концентрирани в една-единствена медийна група, която няколко години контролираше и основната фирма за разпространение на печатни издания, са монополизирали сектора и дезинформират читателите си в услуга на това или онова политическо лоби. Тях съм задраскал – не мога да си позволя да чета парцали с откровени лъжи, клевети и жълти пикантерии.

Оставам читател на няколко издания, които спазват някакви етични принципи на журналистиката, и най-вече на нишови издания с малобройна публика, които отразяват собствените ми граждански и политически убеждения.

За съжаление, рязко оредяха и изданията за изкуство и култура, които лично ме вълнуваха – положението на художествената критика е по-зле и от началото на 1990-те.

В телевизиите ситуацията също рязко деградира и след последната смяна на ръководството на обществената БНТ вече почти не съществува разлика между профилите и форматите в целия ТВ пейзаж – уравнен дебилизъм, риалити формати, евтини филми, непоносими реклами.

Какво трябва да се промени?

Трябва да се намери адекватната подкрепа за независимостта и защитата на журналистиката, както и за “биоразнообразието” в медийната екосистема.

Какво зависи от нас като гражданско общество?

Отхвърлянето на онази част от медийния монопол, която ни зомбира.

Гражданската подкрепа и инициатива (crowdfunding, медиен активизъм) са много необходими, и макар да не могат да заместят кривата законова и икономическа рамка, са единствената останала алтернатива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1894

3

Sashkavas

16.11 2020 в 00:49

“ Тях съм задраскал – не мога да си позволя да чета парцали с откровени лъжи, клевети и жълти пикантерии.” - явно човека говори за Инкономедия, DW, свободна Европа и прочие журналистически кражоци по финансирани интереси. Явно всички трябва да четем и да винсираме (дез)информиран.(ми)нет за да не сме под монопол и да възкръснем от зобизма ... или път тоя (х)удожник можеше да мисли кво говори преди да цапане 5-6 ваксинки.

10372

2

elbarbudo

15.11 2020 в 21:44

Кажете вас кой ви финансира?

4164

1

Egocentric Eccentric

15.11 2020 в 18:52

crowdfunding му е майката
 
X

Да помогнем на украинските деца!