Контрапротест срещу ''антицърковността'' на предаването ''Вяра и общество'' по БНТ

OFFNews Последна промяна на 30 юни 2020 в 14:44 2857 1

Миряни и православни духовници излизат на "молитвено събиране" пред БНТ срещу "антицърковността" на предаването "Вяра и общество" по националната телевизия, съобщава инициативен комитет.

"Контрапротестът" се свиква след протеста в защита на водещия Горан Благоев и срещу нападките към предаването, проведен миналата събота също пред сградата на ул. "Сан Стефано" 29. В БНТ тече вътрешна проверка по отношение на предаването. Неговите повторения за пръв път това лято няма да са в програмната ѝ схема.

Молитвеното събиране е насрочено за 1 юли от 18 ч. "Миряни и православни духовници ще се съберат, за да изразят молитвената си подкрепа за преодоляването на антицърковността в предаването „Вяра и общество“ по БНТ", се казва в имейла до OFFNews.

Оттам твърдят, че "през последните няколко години това предаване се превърна в антиправославна трибуна, а неговият водещ г-н Горан Благоев – в рупор на противоцърковни клевети и обидни внушения, които са в разрез с журналистическите стандарти и обществената функция на БНТ. От ефира на това предаване се лее език на омразата и клеветата към БПЦ и нейния клир. Канят се системно платени "консултанти", разколници, отстъпници от Православието, поставени под църковно запрещение, в остър конфликт на интереси – манипулативно представяни като „компетентни“ коментатори. Охулват се Патриарх, Св.Синод, клеветят се светци – нещо незапомнено в историята на телевизията. Предпоставя се, че Църква и държава са в престъпен сговор. Всичко това дълбоко оскърбява нашите чувства. То е проява на дискриминация спрямо религиозните убеждения на искрено вярващите православни християни. Езикът на омразата и клеветата, злословието и уронването на достойнството не е свобода на словото и е несъвместимо с каузата на Инициативния комитет".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови