Как Словакия защитава журналистите? Вече двама изчезнаха, а един бе убит

OFFNews 27 февруари 2018 в 11:05 18812 0

Ян Куцяк и годеницата му Мартина Кушниров.

Как точно Словакия защитава тези, които рискуват себе си, разкривайки дейности, вредящи на обществото? Въпросът задава словашката секция на Асоциацията на европейските журналисти след вчерашното убийство на разследващия журналист Ян Куцяк, но засега отговор няма.

27-годишният Куцяк и годеницата му Мартина Кушнирова бяха застреляни в дома им. Тойе работил за новинарския сайт Aktualne.sk като фокуса на работата му са били схемите за данъчни измами.

АЕЖ-Словакия е силно разтревожена от хладнокръвното убийство и припомня, че "отвратителното престъпление е извършено, докато Куцяк работи не само по разкриването на престъпления на хора от криминалния свят, но и на такива, свързани с политическия елит в страната".

Настояваме словашките полицейски власти да разследват убийствата и да изправят извършителите пред съд, се казва още в позицията на асоциацията.

"Според нас това убийство е атака срещу базисните принципи на правовата демократична държава, на свободата на словото и медиите, едно от конституционните права на гражданите на Словакия. Очевидно е, че то е директно последствие от системните и продължителни агресивни вербални атаки срещу журналисти от страна на водещи представители на властта", пишат те.

АЕЖ напомнят за изчезването на двама словашки разследващи журналисти. В неизвестност са Пало Рупал, който изчезна през 2008 г., и икономическия журналист Мирослав Пейко, в неизвестност от 2015 г.

"Настояваме разследващите органи да информират обществеността за развитието по разследването на двойното убийство, както и на издирването на двамата изчезнали журналисти", се казва в писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови