Как го правят другаде: не четете до обед The Sun

Или как бойкот на едно издание може да промени политическите нагласи на Ливърпул

OFFNews 08 септември 2019 в 20:18 4421 0

Снимка offnews.bg

Учените от Лондонското училище по икономика и университета в Цюрих са установили, че в Ливърпул евроскептиците са с 10% по-малко от средното им ниво във Великобритания, след като преди време обявиха бойкот на таблоида The Sun.

Историята на взаимоотношенията на таблоида с жителите на Ливърпул отдавна е влязла в много учебници по история на журналистиката, пише „Коммерсантъ“. През 1989 г. след меле на стадион „Хилсбъро“ в Шефилд, при което загиват 96 от феновете на клуба „Ливърпул“, вестникът посочва самите фенове за виновни за трагедията.

В статията под заглавие „Истината“ пише, че пияните ливърпулци не допускали спасители до ранените, пречели на работата на полицията, влизали в ръкопашен бой с нея и „пикаели върху смелите полицаи, и дори по телата на мъртвите“.

По-късно станало ясно, че публикацията е била основана на разказите на някои от полицаите, които искали да пренесат вината за собствените си пропуски в организацията на събитието и за това как са оказвали помощ на пострадалите фенове.

Общонационалният бойкот, който местните медии и обществените организации са поискали, не е получил подкрепа. Но в Ливърпул и околностите му спрели продажбите на The Sun.

През 2012 г. обаче таблоидът публикувал статия под заглавието „Реалната истина“, в която посочил грешката си и определил деня на трагедията от „Хилсбъро“ като „най-черния в историята“.

Въпреки това, дори и сега по много от вестникарските павилиони висят табелки с надпис „The Sun не се приема за продажба“.

Това съвсем не означава, че гражданите са се отказали от четенето на вестници с подобна стилистика. The Sun успешно е заменен от друг таблоид - The Mirror.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews