Гугъл плаща 76 милиона долара на френски медии за нарушаване на авторските права

OFFNews 13 февруари 2021 в 11:34 1231 0

Снимка pixabay

Американският технологичен гигант Google ще изплати 76 милиона долара на група от 121 френски медии за срок от 3 години, предаде Ройтерс. 

Причината за това е нарушаване на авторските права. 

В края на юли 2019 година Франция прие закон, според който новинарските сайтове, социалните мрежи и други интернет платформи трябва да плащат такса на медиите за публикуването на техни материали. Размерът на таксата се определя не само от инвестициите на изданието за създаването на конкретния материал, но и от ползата на онлайн платформата от публикуването му. 

Законът беше приет въз основа на директива на ЕС за засилване на контрола за спазване на законите за авторското право при споделянето на съдържание в интернет. 

Споразумението между Google и Alliance de la presse d'information generale (APIG), лобистка група, представляваща повечето големи френски медии, беше обявено още през януари, но финансовите условия не бяха ясни. 

В спогодбата е посочено, че Google ще плаща годишно по 22 млн. долара за период от 3 години на 121 национални и регионални издания, след като сключи лицензионен договор с всяко от тях. Също така компанията ще плати още 10 млн. долара при условие, че тези медии не завеждат дело за нарушение на авторските права до изтичане на споразумението.

От своя страна издателите ще получат достъп до продукта Google News Showcase, като ще могат да управляват, публикуваното там съдържание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови