Google заплашва да спре търсачката си в Австралия

OFFNews 22 януари 2021 в 10:20 1639 0

Компанията Google заплашва да спре търсачката си в Австралия заради законопроект, задължаващ интернет гиганта да плаща на медиите за тяхното съдържание, предаде Би Би Си.  

Американските компании Google и Facebook обявиха от своя страна, че законопроектът само може да навреди на местния достъп до услуги. 

Изпълнителният директор на Google в Австралия Мел Силва каза, че законът е "неприложим". "Няма да имаме друг избор освен да спрем търсачката в страната", добави Силва. 

Премиерът на Австралия Скот Морисън заяви, че няма да се поддадат на "заплахи". 

Законопроектът ще принуди технологичните компании да плащат на медиите за тяхното съдържание или в противен случай да платят глоби в размер на 10 милиона австралийски долара.

Миналата година Австралия обяви, че ще стане първата страна в света, която ще принуди американските технологични гиганти Facebook и Google да плащат на местните медии за това, че привличат потребители като разпространяват тяхно съдържание. Тогава страната каза, че новинарските агенции ще договорят поотделно или колективно обезщетенията си с двете компании.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!