Австралия първа ще принуди Facebook и Google да плащат на местните медии за съдържанието, което използват

OFFNews 01 август 2020 в 21:35 4305 0

Австралия ще стане първата страна в света, която ще принуди американските технологични гиганти Facebook и Google да плащат на местните медии за това, че привличат потребители като рапространяват тяхно съдържание, предаде Би Би Си.

Новинарските агенции ще договорят поотделно или колективно обезщетенията си с двете компании.

По-късно тази година мярката трябва да стане закон и с нея се предвижда плащане на такса, обясни министърът на финансите Джош Фрайденбърг.

"Става дума за честно отношение към австралийския медиен бизнес, за да гарантиране, че имаме повече конкуренция, увеличена защита на потребителите и устойчива медийна среда", обясни той.

Според него е заложено на карта бъдещето на австралийския медиен сектор.

Австралийският пазар на онлайн реклами се оценява на близо 9 млрд. австралийски долара (4.83 млрд. евро) годишно и е нараснал над осем пъти от 2005 г. насам, посочи министърът.

Предстои проектът да мине през етап на обществено обсъждане, след което ще бъде финализиран и внесен в австралийския парламент, където депутатите ще гласуват дали да го приемат.

Технологичните гиганти отхвърлят навсякъде по света призивите да бъдат поставени под по-строга регулация. Техните ръководители дори бяха обвинявани в Конгреса във Вашингтон в злоупотреба с доминиращо положение на пазара.

От Google казват, че регулаците пренебрегват "милиарди кликове", които компанията осигурява на австралийските медии всяка година. "Това е изпращане на тревожно послание към бизнеса и инвеститорите, че австралийското правителство ще се намеси, вместо да остави пазарът сам да се оправи със ситуацията", заяви Мел Силва, управляващ директор на компанията за Австралия и Нова Зеландия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови