Георги Господинов: Обществото трябва да каже ''не щъ'' на зависимите медии

OFFNews 12 ноември 2020 в 19:03 6353 3

Снимка Фелия Барух

Георги Господинов

Фондация „Медийна демокрация“ се обърна към интелектуалци, артисти, хора с влияние и отношение към публичния живот в страната с покана да споделят кратко мнение относно проблемите в медийната среда и пътя за промяна. Анкетата търси отговори на въпросите:

Какво не одобрявате в българските медии? Какво трябва да се промени? Какво зависи от нас като гражданско общество?

Кампанията на Фондация „Медийна демокрация“ е част от инициативата „От нас зависи“ на Гражданско обединение „Равни БГ“. Публикуваме коментара на писателя Георги Господинов:

"Разпищолената употреба на един фамилиарничещ и снизяващ език, с който се обясняват събития и хора, това не одобрявам. Редуцирането на смисъла, отбелязано от Кундера като типично за всички медии, е особено силно в български контекст. Има го и извън България, разбира се, но там това е характерно за определен сегмент от медийното пространство.

Проблемът тук е, че с две-три изключения имаме пълна доминация на снизяващо-унизяващия дискурс. Преминаването на граници в разправата с опоненти, агресивното прекрачване на недопустими лични пространства, писането и говоренето ад хоминем без страх от етическа и юридическа санкция е също част от проблема.

Какво да се промени е ясно, въпросът е как. Като се смени средата на страх вътре в медиите, например. Осмеляването на конкретни журналисти да кажат „не щъ“ (по Михайловски), отказвайки поръчково говорене или премълчаване и осветлявайки механизмите на натиск. Понякога едно такова просто действие може да повлече неочаквани оздравителни процеси.

Другото е самото общество да каже „не щъ“ на целия зависим сектор от българските медии, който вече не се и опитва да крие зависимостите си. За съжаление никак не съм сигурен, че към този момент имаме функциониращо гражданско общество. Всъщност то е омагьосан кръг. Без независими и сериозни медии няма гражданско общество. Но и без гражданско общество, без неговия натиск и регулация няма независими медии. Те се поддържат взаимно. От нас зависи да отстояваме някои незаобиколими понятия, като истина, съпричастност, защита на правата на другия и подобни прости добродетели отпреди новата ера."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

3

Egocentric Eccentric

12.11 2020 в 22:57

Докато медиите не започнат (някак си, незнам как, нужно е чудо) да се финансират директно от читателите си, няма как обществото да каже "не щъ" на медийния хероин, с който бива облъчвано и радикализирано, нито журналистите имат каквото и да е поощрение да кажат "не щъ" и да търсят истината, която нито продава реклами и нито служи на интересите на собственика, вместо скандала, омразата, поляризацията, интригите и най-общо казано да поддържат токсичната среда, задържаща вниманието на хората между рекламните блокове.

Аз незнам какво е нужно да се случи още след Тръмп, Брекзит и сегашната ситуация, в която приятели се изпокарват с приятели на база очевидно нелепи, но радикализиращи опорни точки за корона вируса и противоепидемичните мерки излъчвани без никакъв филтър или факт чекинг в прайм тайма на всички медии определящи дневния ред на обществото за да запълнят някой слот с гост "експерт" да говори по "актуалната" тема. А какво говори няма значение - колкото по ексцентрично и скандално.

10372

2

elbarbudo

12.11 2020 в 20:33

Автора да сподели кои са независимите, по възможност такива които не се финансират от америка за българия и сродни нпо-та.

4164

1

Egocentric Eccentric

12.11 2020 в 20:25

Съжалявам, не искам да съм хейтър, но това са просто купчина общи празни приказки.

Обществото "трябва" да е по-умно, такова като мен, който съм интелектуалец. Айде свърших си моя дълг, събудих обществото и му отворих очите, така че отивам да се снимам как гледам втренчен във фото апарата.
 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл