Фалшивите новини си свършиха работата: световното доверие в медиите се срина

OFFNews 24 януари 2018 в 15:50 17359 1

Медиите са институцията, които се ползват с най-ниско доверие у хората по света, показва годишното изследване на Edelman Trust Barometer 2018.

За първи път в историята на проучването медиите са институцията с най-ниско доверие в световен мащаб - в 22 от 28-те изследвани страни преобладава недоверието в четвъртата власт.

Недоверието в четвъртата власт се дължи основно на значително намаляване на вярата в платформите, особено в търсачките и социалните медии.

63% от респондентите казват, че не знаят как да разпознаят добрата журналистика от слуховете и лъжите или дали дадена новина идва от надеждна медийна организация.

Липсата на доверие в медиите води и до неспособност да се разпознае истината (59%), да се вярва на правителствени лидери (56%) или на бизнеса (42%).

Тази година се повишава доверието в експертите и намалява това в „човека като мен“. Техническите (63%) и академичните (61%) специалисти се определят като най-надеждните говорители. „Човекът като мен" отбелязва спад в доверието от 6 пункта до 54%.

"В свят, в който фактите са подложени на обсада, доказаните говорители стават по-важни от всякога. Доверието на хората в платформите и източниците на информация се срива, като оставя след себе си вакуум, а това създава възможност той да бъде запълнен от добросъвестните експерти“, смята Стивън Кехоу, председател на направление „Репутация“ в Edelman.

Хората очакват бизнесът да бъде двигател на промяната. Работодателят е новият източник на сигурност в глобалното управление. 72% от анкетираните казват, че имат доверие в компанията, в която работят. Шестдесет и четири процента посочват, че бизнесът може едновременно да предприеме действия за увеличаване на печалбите и за подобряване на икономическите и социалните условия в общността, в която работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови