Фалшива новина за убиеца от Лас Вегас проби в Гугъл, Фейсбук и Туитър

OFFNews 04 октомври 2017 в 11:31 2600 0

Интернет гигантите Фейсбук, Гугъл и Туитър са допуснали статия с невярна информация за извършителя на масовото убийство в Лас Вегас в неделя вечерта и са я включили като резултат в търсачки, предаде АФП, цитирана от БТА.

Статията била публикувана първоначално в социалната мрежа 4chan, в която участват и значителен брой потребители от американската десница, наричана "Алт-райт" ("Alt-Right").

В писанието било посочено друго име на убиеца, а не това на Стивън Падок - истинският извършител на касапницата, довела до смъртта на 59 души и стотици ранени. В статията се твърдяло и че килърът  е симпатизант на демократите.

След като американски медии забелязали, че статията на 4chan е включена в резултатите на търсачките, Фейсбук, Туитър и Гугъл я премахнали.

След няколко часа статията на 4chan бе свалена, съобщи Гугъл в писмо, изпратено вчера до АФП.

"Тя не е трябвало да се появява никъде като резултат в търсачки и ние ще направим нови подобрения, за да не допускаме повече такива неща в бъдеще", се казва в отговора.

Откакто големите интернет компании въвеждат мерки за да не допускат публикации, съдържащи омраза и расизъм, редица алтернативни социални мрежи, като платформите 4chan и Gab, привличат голям брой последователи на "Алт-райт", отбелязва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша