Документалната поредица на БНТ ''Махалото на прехода'' продължава с ''Цената на парите''

Гледайте филма на Аделина Радева в сряда от 21:00 ч. по БНТ 1

OFFNews Последна промяна на 05 юли 2022 в 18:54 503 0

Документалната поредица на БНТ

Снимка БНТ

Документалната поредица на БНТ ''Махалото на прехода''

Новата документална поредица на Българската национална телевизия „Махалото на прехода“ продължава с втория тематичен филм „Цената на парите“.

Проектът на Аделина Радева и режисьора Станислав Терзиев ще бъде излъчен на 6 юли (сряда) от 21:00 ч. по БНТ 1.

Филмът „Цената на парите“ обхваща периода 1995–2009 г. Пред камерата на екипа застават доц. д-р Красен Станчев – икономист, съосновател на Института за пазарна икономика, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, депутат във Великото народно събрание, член на икономическия съвет на президента Петър Стоянов, д-р Николай Михайлов – психиатър, психолог, политически и социален анализатор, депутат в 40-то Народно събрание, както и Татяна Дончева – юрист, политик, депутат в няколко парламента.

„Спори се за началото на прехода, за края му, дори за това дали изобщо е настъпил. Но има нещо, за което няма спор и то е, че преходът струва скъпо. И че тези, които го плащат и днес, остават най-бедните хора в Европа“, коментира Аделина Радева.

„Историята ще отмери фактите. Икономиката ще сравни числата. Политиците ще интерпретират миналото според интереса си, а хората – най-често според степента на носталгията си по изгубената младост и възможностите си сега. В най-добрия случай един ден всичко ще се превърне в един от уроците в учебника. И без значение дали е научен или не, на следващата страница винаги ще започва новият урок“, казва журналистката.

Изпълнителен продуцент на „Махалото на прехода“ е Весела Смилец, редактори са Весела Смилец и Мария Чернева. На 13 юли (сряда) от 21:00 ч. по БНТ 1 следва третият филм от документалната поредица: „Към света след Желязната завеса“ – на журналиста Георги Милков. На 29 юни своята официална премиера в ефира на обществената телевизия направи проектът на Надя Обретенова и режисьора Николай Тодоров – „Взривяването на системата“.

Още за документалната поредица на БНТ „Махалото на прехода“ 

Гледайте първия филм „Взривяването на системата“ (29.06.2022) 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови