БНТ обяви две нови сесии за филмопроизводство

OFFNews 06 октомври 2023 в 14:52 1321 0

Емил Кошлуков

Снимка БНТ

Емил Кошлуков

Българската национална телевизия (БНТ) обяви официално две нови конкурсни сесии за селекция на филмови проекти за телевизионни филми и сериали, копродукции и „присейл“.

"Единият сериал, за който обявяваме позиция, е от съвременен български автор. Надяваме се, че ще направим добра продукция и вярваме, че литературата и киното могат да си помогнат. Другият проект е за сериал, който не сме правили отдавна – юношески, такава продукция ни трябва, нямаме такива напоследък. Разбира се, подкрепяме и дебюти, пълнометражни игрални филми, предварителни откупки и копродукции. Радвам се и да обявя, че вече имаме съвместни проекти с Националния филмов център. Това е едно от нещата, които съм си поставил за цел – да координираме усилията си и оскъдните ресурси, за да можем да правим по-скъпи, по-качествени и по-добри филми и сериали“, заяви генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

Конкурсната сесия за телевизионни филми и сериали представя следните позиции: Пълнометражен игрален филм-дебют на съвременна тема без жанрова насоченост с времетраене 54 мин., Детски пълнометражен игрален филм с времетраене 85 мин., Сериал от съвременен български автор с времетраене 12 серии по 54 мин. на серия, Детски/тийн сериал с времетраене 6 серии по 54 мин. на серия, Криминален сериал с времетраене 6 серии по 54 мин. на серия, Ситком с времетраене 24 серии по 27 мин. на серия.

Конкурсната сесия за копродукции и „присейл“ (предварителна откупка на права за излъчване) представя следните позиции: за копродукция – Пълнометражен игрален филм без предварително зададена тема и жанрова насоченост; Сериал без предварително зададена тема и жанрова насоченост с времетраене 12 серии по 54 мин. на серия, а за „присейл“ – Пълнометражен игрален филм без предварително зададена тема и жанрова насоченост (2 проекта). Условията и сроковете за участие в двете сесии ще бъдат оповестени в сайта на БНТ.

Виктор Божинов Снимки: БНТ

„Продължаваме снимките на втори сезон на сериала „Вина“ в района на Сандански и Бургас този път. Снимачният процес преминава интензивно и натоварено. Благодаря на ръководството на Българската национална телевизия, че оцени това, което беше постигнато с първия сезон и много бързо и чистосърдечно реши да преминем към втори сезон на сериала. Надявам се, че след Нова година зрителите ще могат да го видят“, сподели режисьорът и креативен продуцент на сериала „Вина“ Виктор Божинов.

„Тази вечер е последният снимачен ден на проекта „Всичко за сина ми“. Успоредно с това вече сме в етап на постпродукция. Новите конкурсни сесии за филмопроизводство са много интересни и дават добри възможности. Има цялостна политика, която Българската национална телевизия следва по отношение на това какво да финансира и какво да излъчва“, сподели от своя страна продуцентът Евтим Милошев, чиято продуцентска компания „ДРИЙМ ТИЙМ“ реализира друга многоочаквана продукция на Българската национална телевизия – 12-серийната комеди драма „Всичко за сина ми“ с Димитър Рачков, Христина Апостолова и Петър Милошев в главните роли и Павел Г. Веснаков като режисьор и креативен продуцент.

Евтим Милошев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!