България се завръща на детската Евровизия

Обществената телевизия ще излъчва на живо конкурса за младите таланти на Европа. За първи път може да се гласува и от територията на България

OFFNews 29 октомври 2021 в 11:54 1703 0

БНТ отново ще участва в конкурса „Детска Евровизия“ 2021. Обществената телевизия ще излъчи големия финал от Париж на 19 декември. Нашето участие на международния конкурс е в партньорство между Българската национална телевизия и Лигна Студиос, с подкрепата на община Добрич.

Победителят ще бъде избран с 50% вот на жури и 50% глас на публиката. Според регламента, за първи път българите ще имат право да гласуват не само от чужбина, но и от родината си.

19-ото издание на „Детска Евровизия” е под мотото „Представи си“ (“Imagine”) и в него ще участват 19 страни. Освен България в конкурса се завръщат още Албания, Армения, Португалия, Северна Македония, Азербайджан, Италия и Ирландия, които пропуснаха участие през 2020 година заради пандемията от коронавируса. Списъка с участници допълват още Франция, Нидерландия, Грузия, Германия, Малта, Полша, Русия, Сърбия, Испания, Казахстан и Украйна.

България е участвала общо шест пъти в „Детска Евровизия“. Най-успешното представяне до момента е това на Крисия, Хасан и Ибрахим, които през 2014 година стигнаха до втора позиция на финала в Малта с песента „Детска планета“.

Страната ни дебютира през 2007 година в Ротердам с песента „Бонболандия“ на група „Бон-Бон“, която завършва на 7-о място. Последното ни участие е през 2016 година в Малта с песента „Вълшебен ден“ на Лидия Ганева, която се класира 9-а на финала. През 2015 година конкурсът се проведе в „Арена Армеец“ в София с домакин Българската национална телевизия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews