Закъсала за пари, Венеция ще продава шедьоври

OFFNews 10 октомври 2015 в 15:25 6528 5

Картина на Климт

Снимка Архив

От картината на Густав Климт „Юдит II” (Саломе) община Венеция се надява да спечели 70 милиона евро.

На Венеция до такава степен не достигат средства, че общината обсъжда да продаде някои от най-ценните си художествени притежания, включително шедьоври на Густав Климт и Марк Шагал, пише британският „Телеграф“.

Италианският град е сред най-скъпите за поддържане в света поради разположението му във вода, потъващите основи и уязвимостта пред големи приливи. Неговите разходи далеч надхвърлят бюджетните му постъпления.

В опит да запълнят финансовата дупка, служители в живописния град се надяват да продадат партида картини, съхранявани в публичните музеи, така че от търга да бъдат получени към 400 милиона евро.

Смята се, че само творбата на Климт „Юдит II” (Саломе) би могла да достигне цена от 70 милиона евро. Маслената картина, създадена през 1909 г., сега е собственост на музей по модерно изкуство.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро оправдава намеренията за продажби и с това, че нито австриецът Климт, нито Шагал, който е роден в Русия и живял във Франция, имат някакви връзки с Венеция. Следователно, в тежки икономически времена е допустимо да се продадат техни произведения.

„Тези творби нямат отношение към художествената и културната история на Венеция“, е потвърдил и общински служител, цитиран от италианския финансов всекидневник „Соле 24 Оре“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови