Виртуозите на Миланската Ла Скала гостуват на Европейския музикален фестивал във Варна

OFFNews 12 февруари 2024 в 16:23 950 0

Виртуозите на Миланската Ла Скала гостуват на Европейския музикален фестивал във Варна

Снимка Виртуозите на Миланската Ла Скала гостуват на Европейския музикален фестивал във Варна

Виртуозите на Миланската Ла Скала гостуват на Европейския музикален фестивал във Варна

Гостуване на оркестъра „Виртуозите на Миланската Ла Скала” ще бъде кулминацията на ХХ издание на Европейския музикален фестивал във Варна, съобщават организаторите от агенция „Елит проджектс мениджмънт“. Събитието е и първият концерт от съпътстващата програма на тазгодишния Международен музикален фестивал (ММФ) „Варненско лято”.

Оркестърът на "Ла Скала“ е създаден през 1778 г. и е еталон за творческо музициране в оперния и симфоничен репертоар. Свързан е през годините с имената на диригентите Артуро Тосканини, Вилхелм Фуртвенглер, Херберт фон Караян, Ленард Бърнстейн, Карло Мария Джулини, Карлос Клайбер, Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Даниел Баренбойм. В пълен състав наброява 135 музиканти.

„Виртуозите на Миланската Ла Скала” са концертмайстори и солисти в оркестъра и обикновено концертират без диригент, уточняват от варненския фестивал. Петнадесетте елитни музиканти изнасят над 200 концерта годишно, като гастролират в престижни оперни театри и концертни зали като виенската Музикферайн, операта в Рига, Театро Гранде Петручели.

Те гостуват на Европейския музикален фестивал Варна за втори път след 2017 г., припомни директорът му Мария Кондова. Този път оркестрантите ще се изявяват със солисти. Това ще бъдат цигуларят и диригент Марио Хосен, който е артистичен директор на ММФ „Варненско лято“, и оперната дива Красимира Стоянова. Програмата на концерта е от образци на италианския и немския барок, прочути арии от произведения на Бах и Хендел и шедьовъра на Вивалди „Годишните времена”.

По думите на проф. Марио Хосен гостуването на Оркестъра на "Ла Скала" във Варна е прекрасен пример за синергия на културни оператори от обществения и частния сектор, която може да направи възможни впечатляващи артистични събития, достойни за всеки от престижните фестивали в Европа и света. ММФ „Варненско лято”, който е първият и най-дълголетен фестивал в България, „подава ръка“ на Европейския музикален фестивал в годината на неговото ХХ издание, за да поднесе на публиката незабравимо преживяване, казва още той.

За цигуларя представянето на интерпретация на цикъла „Годишните времена” на Вивалди с виртуозите на Ла Скала е пътуване във времето и среща с традицията и корените на ренесансова Италия, а включването на оперната прима Красимира Стоянова ще завърши музикалната картина на този концерт, зареден с най-високите стандарти в съвременното музициране.

Събитието се осъществява с подкрепата на Италианския културен институт, Посолството на Италия в България и е под патронажа на посланик Джузепина Дзара, съобщават още от екипа на Европейския музикален фестивал.

Както БТА съобщи, първата вечер на празничното издание на форума ще се състои на 30 март с пианистката Елена Башкирова и оркестър „Кантус Фирмус“ под палката на маестро Ивайло Кринчев.

/ТС/
Споделете

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!